ВИБІР МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ. ПОРАДИ ВИПУСКНИКАМ

52_main  Щороку перед випускниками постає проблема вибору майбутнього. Саме майбутнього, тому що від правильності обраного шляху, залежить багато в чому те, як складеться життя потім. Як визначити свою майбутню професію? Чи можна покладатися тільки на опис професії, як на відправний пункт у рішенні йти вчитися за цією спеціальністю? Як вибрати професію, щоб не викинути на вітер 5 років навчання у вузі? Такі питання ставить собі мало не кожен випускник. Поради батьків і друзів можуть виявитися й корисними, і шкідливими одночасно, тому що вони, звичайно, можуть допомогти вибрати «напрямок руху», але що буде потім, якщо зроблено помилковий вибір? Вподобана професія виявляється на практиці зовсім не такою привабливою при “погляді зсередини”. Деякі молоді люди взагалі не замислюються про те, що конкретно робить, приміром, менеджер з управління, чи експедитор, а йдуть за гучною  назвою спеціальності.
• У процесі вибору професії необхідно враховувати багато факторів:
– Почніть шукати серед тисяч професій свою якомога раніше – більше часу залишається на обдумування свого рішення.
• Необхідно враховувати свої схильності та здібності до певних видів діяльності, які заняття вам приємні. Наприклад, ви прекрасно малюєте, закінчили художню школу, або маєте математичні здібності.
• З’ясувати, що ви знаєте про професію яку вибрали, або чим хотіли б займатися загалом. Переконатися в тому, щоб одержана інформація про професію не була односторонньою, неповною.
• Спробувати попрацювати під час практики, канікул. Перспектива заробітку і можливість спробувати свої сили дасть впевненість у власних силах, можливість відчути свою самостійність, підготує до прийняття важливих рішень.
• Одним з факторів при виборі справи життя має бути стабільний соціальний попит на професію. Чи актуальна соціальна потреба у тому чи іншому виді діяльності, а також прогноз динаміки попиту на професіоналів у майбутньому.
   
   Вибір професії – це перш за все ваш вибір. Обираючи професію, ви обираєте не тільки спосіб, яким ви зароблятимете на життя, але і спосіб життя. Легковажний вибір “хліба” тільки за зовнішніми проявами, без урахування внутрішніх вимог, обмежень і різного роду зобов’язань – це експеримент, який може обійтися дуже дорого не тільки вам, але й оточуючим. А відповідальність ляже тільки на ваші плечі. 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*