«Відповідальне батьківство: юридичні аспекти»

  Сім’я є найдавнішим устроєм на землі, який відіграє ключову роль у людському суспільстві. Протягом історії людства міцні сім’ї завжди були опорою міцних суспільств. Щаслива сім’я – це тиха гавань, яка дає почуття захищеності та безпеки. У щасливій сім’ї дитина знає, що тато з мамою піклуватимуться про неї, коли вона захворіє. Вона знає, що може прийти до батьків зі своїми дитячими проблемами й отримати пораду та підтримку. І хоча навколишній світ сповнений тривог, дитина почуває себе у безпеці.

ciri-orangtua-salah-mendidik-anak  Які ж обов’язки пов’язані з поняттям “батьківство”?

  • батьки зобов’язані забрати дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я та зареєструвати народження дитини в державному органі реєстрації актів цивільного стану.
  • батьки зобов’язані утримувати дитину. Такий обов’язок не втрачається і у випадку позбавлення батьківських прав.

  Одним з засобів забезпечення дотримання вказаного обов’язку є стягнення аліментів на утримання дитини на користь особи, на утриманні якої вона перебуває, що реалізується шляхом подання відповідного позову до місцевого суду. Стягнення проводиться державним виконавцем. Аліменти, одержані на дитину, мають використовуються за цільовим призначенням, що може бути перевірено за заявою платника органом опіки і піклування. В разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини. Існує і добровільна сплата аліментів за заявою платника по місцю його роботи. Особа, на користь якої присуджено аліменти на дитину, може самостійно подати заяву з виконавчим листом про відрахування аліментів із заробітної плати, пенсії, стипендії або іншого доходу платника аліментів безпосередньо за місцем виплати платникові аліментів заробітної плати, пенсії, стипендії або іншого доходу. Також дитина, яка продовжує навчання у навчальному закладі, має право на отримання аліментів після досягнення повноліття – до 23 р. У випадку, якщо особа ухиляється від сплати аліментів, її може бути притягнуто до кримінальної відповідальності правоохоронними органами за ст. 164 Кримінального кодексу України “Ухилення від сплати аліментів на утримання дітей”.

  • батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини. її фізичний, духовний та моральний розвиток. Неналежне виконання або невиконання обов’язків, які пов’язані зі статусом батька або матері тягне за собою наступне: мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, що має певні негативні правові наслідки. Можливе і відібрання дитини в батьків без позбавлення їх батьківських прав.

  Ст. 166 Кримінально кодексу України передбачає відповідальність за невиконання обов’язків по догляду за дитиною, що полягає у залишенні впродовж тривалого строку дитини будь-якого нагляду, незабезпечення відвідування школи, невжиття заходів щодо лікування, безпідставному обмеженні у харчуванні, одязі.

  • батьки зобов’язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

  Дитина має право противитися неналежному виконанню батьками своїх обов’язків щодо неї та звернутися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки і піклування, інших органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських організацій. Сімейним кодексом України визначено дитину, що досягла 14 р., суб’єктом права на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав. В процесі провадження по позбавленню батьківських прав суд може постановити рішення про виселення того з батьків, хто позбавлений батьківських прав, з житлового приміщення, у якому він проживає з дитиною, якщо буде встановлено, що він має інше житло в яке може поселитися, примусово поділити або обміняти.

  Кодексом передбачається, що майно, придбане батьками для забезпечення розвитку, навчання та виховання дитини є її власністю. Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, які одержані для її утримання.

  Мати та батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини. розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини.

  За статтею 155 Сімейного кодексу України здійснення батьками своїх прав та виконання обов’язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людській гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Статтею 12 Закону України “Про охорону дитинства” передбачається, що держава надає батькам допомогу у виконанні ними своїх обов’язків щодо виховання дітей, захищає права сім’ї.

За інформацією Хмельницького міського

Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*