“Відповідальність громадян за порушення умов карантину”

map  17 березня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID- 19) № 530-ІХ, розроблений та прийнятий з метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19 серед населення України.

  Даний нормативно-правовий акт запроваджує низку правових норм, спрямованих на захист прав фізичних та юридичних осіб під час карантину та обмежувальних заходів пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), в тому числі,  відповідальність за порушення правил щодо карантину.

mediumзагружено (1)

  Стаття 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення “Порушення правил щодо карантину людей”. Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, призведе до накладення штрафу: на громадян: 1000 – 2000 н.м.д.г. (17 000 – 34 000 грн); на посадових осіб: 2000 – 10000 н.м.д.г. (34 000 – 170 000 грн). Наприклад, адміністративну відповідальність може понести громадянин, який не вживає рекомендованих медичними працівниками заходів для запобігання поширенню інфекційних хвороб; не виконує вимоги та рекомендації медичних працівників щодо порядку та умов лікування, не додержується режиму роботи закладів охорони здоров’я та наукових установ, у яких вони лікуються; не проходить у встановлені строки необхідні медичні огляди та обстеження.

  Стаття 325 Кримінального кодексу України “Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням”. Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань. Покарання: штраф – від 17 000 до 51 000 грн або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років. Звертаємо вашу увагу! Нести кримінальну відповідальність за вказаною статтею може тільки спеціальний суб’єкт – особа, до службових або професійних обов’язків яких входить виконання правил, встановлених з метою запобігання заразним захворюванням і боротьби з ними (працівники санітарно-епідеміологічної служби, інших органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, службові особи підприємств, установ та організацій). Наприклад, ззараз заклади громадського харчування зобов’язані припинити роботу, крім діяльності, пов’язаної із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту. Крім того, законом передбачено і підвищення кримінальної відповідальності за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням. Так, якщо порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, то це каратиметься: штрафом від 1000 до 3000 н.м.д.г. (1700 –51000 грн); або арештом на строк до шести місяців; або обмеженням волі на строк до трьох років; або позбавленням волі на строк до трьох років.

  Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

  З метою захисту здоров’я громадян, починаючи з 24 березня 2020 року перевезення громадян у міському громадському транспорті загального користування (тролейбус/автобус), незалежно від форми власності, буде здійснюватися лише за наявності у пасажира засобів індивідуального захисту, призначених для протидії COVID-19 (МЕДИЧНІ МАСКИ).

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*