Як уникнути ревнощів при народженні другої дитини. Поради батькам

  1. Готувати малюка до появи нового члена сім’ї потрібно завчасно. Для дітей різного віку рекомендації теж різні:
— Якщо дитині 1-2 роки, то вона ще не орієнтується в часі та їй байдуже, що буде через кілька місяців. Як правило, при такій маленькій різниці у віці проблема ревнощів старшої дитини до молодшої за батьківську любов не стоїть гостро. Старша дитина практично не пам’ятає того часу, коли вона була єдиним малюком у сім’ї. Згодом їй буде здаватися, що молодший брат або сестра були завжди — ваша друга дитина стане товаришем для ігор старшому брату чи сестрі, адже при такій малій різниці у віці діти матимуть схожі інтереси та спільні іграшки. У підлітковому «перехідному віці» мінімальна різниця у віці може полегшити проблеми: діти будуть вирішувати їх разом. Зазвичай, в такій ситуації складно батькам, особливо в перші роки, зате для дітей така невелика різниця у віці — це добре.
Detskaya_revnost_rebenok_revnuet_k_drugomu_rebenku-_mamu_k_pape_5— Якщо дитині 3-10 років, вона вже помічає та усвідомлює все, що відбувається навколо. Старша дитина вже розуміє, як бути улюбленцем, тому не виключено, що новину про появу братика чи сестрички дитина сприйме вороже. Коли в мами стане помітно животик, лагідно поясніть малюкові, що в животику є ще один малюк, який скоро з’явиться та стане братиком або ж сестричкою старшому малюкові, і як це важливо.
  1. Порівну ділити ласку між усіма дітьми не вийде, проте старша дитина має відчувати, що як і раніше її люблять. Щоб це показати, хваліть малюка і обіймайте. Ви можете розповісти історію про те, як в одного хлопчика з’явилася сестра – він думав, що мама буде любити його менше, але все сталося інакше. Батьки любили їх однаково, а сестра виросла і стала гратися разом з ним.
  2. Дитина не завжди готова до розподілу ролей у сім’ї, тому важливо пояснити переваги «дорослого віку”. Скажіть, що, на відміну від маленького брата або сестри, йому можна їсти солодке, не спати допізна. Він вже багато знає і вміє, тоді як маленькому потрібна допомога всіх членів сім’ї. Також потрібно нагадувати дитині, яка в нього гарна сестра або братик, щоб він міг пишатися ними і відчувати власну заслугу.
  3. Якщо між дітьми виник конфлікт: потрібно зупинити сварку і дати їм зрозуміти, що вони можуть все залагодити самі і прийти до компромісу. В крайньому випадку, нехай будуть покарані обидва, а не хтось один.
  4. Не порівнюйте дітей між собою! Усі психологи схильні до думки, що порівнювати дітей між собою — найнебезпечніша помилка батьків, яка негативно впливає на психіку дитини та її соціалізацію в майбутньому. Здавалося б, ми всі прекрасно розуміємо, що недобре дорікати дитині у відсутності навичок і якостей, які притаманні іншим дітям. Однак, такі порівняння виникають у батьків машинально: «Подивися, яка чиста кімната у Сергія»; «Бачиш, як швидко Маша впоралася з уроками». Почувши подібне, будь-яка дитина відреагує різко та негативно. Сказане батьками, неодмінно викличе дитячі ревнощі та відразу до «хорошої» дитини.
  5. Діти в родині повинні мати однакові права та обов’язки. Обидві дитини в сім’ї повинні відчувати свої рівні права. Батьки не можуть робити винятків: хто розкидав іграшки — той їх і збирає; комп’ютер і телевізор обидві дитини вимикають в один і той же час, тощо. Якщо друга дитина занадто мала і не може сама братися за деякі домашні справи, ви повинні ласкаво та в доступній формі пояснити старшій дитині, чому її навантаження більше, ніж у менших брата чи сестри.
  Дитячі ревнощі мають свої причини: старша дитина перестає бути єдиною дитиною в сім’ї і не відразу може змиритися з таким станом справ. Батьки повинні всіляко запобігати ревнощам між дітьми, щоб вони зростали в мирі і злагоді.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*