В ОВА відбулося перше засідання робочої групи з питань сприяння забезпеченню прав та свобод ВПО

310620854_424193116527302_4478007363448454658_nСконцентрувати всю інформацію про вимушених переселенців, їх потреби, можливість надання для них житла і різних видів підтримки та допомоги від громад та донорів – це основне завдання новоствореної робочої групи з питань сприяння забезпеченню прав та свобод ВПО. На цьому наголосив під час установчого засідання групи заступник голови ОДА Володимир Юр’єв.
“З початком російської агресії наша область почала приймати величезну кількість людей, що потребували прихистку. Зрозуміло, що ніхто не був готовий до такої ситуації, і доводилося дуже оперативно вирішувати питання з їх розселенням та забезпеченням. Через це для вирішення нагальних питань залучалися люди з різних структурних підрозділів, які не завжди ефективно взаємодіяли між собою. Минуло понад 7 місяців, але ця проблема у нас досі виникає, – зауважив посадовець. – Аби уніфікувати усі дані, зосередити в єдиному центрі всю необхідну інформацію та ефективно її опрацьовувати, ми вирішили створити цю робочу групу”.310582679_424193059860641_3927091931684100254_n
Володимир Юр’єв наголосив, що вона має бути активним дієвим робочим органом, який працюватиме щоденно, формуючи масив даних з питань підтримки ВПО, аби чітко розуміти ситуацію в області. Саме на основі цієї інформації надалі будуть ухвалюватися відповідні рішення про розміщення вимушених переселенців, їх харчування та забезпечення найнеобхіднішим, створення центрів компактного проживання та багатьох інших.
Очільником робочої групи призначено Олега Мартинюка, заступника директора Департамент освіти, науки, молоді та спорту ОВА. Також до її складу увійшли представники різних структурних підрозділів ОВА, які дотичні до вирішення питань ВПО, представники РВА, Обласного центру зайнятості, ГУ Національної соціальної сервісної служби та ГУ ДСНС в області, Хмельницького обласного центру соціальних служб. За необхідності до роботи будуть залучати і інших фахівців.
Окреслюючи першочергові напрямки роботи, Олег Мартинюк зазначив, що основну увагу наразі буде зосереджено на наповненні трьох основних реєстрів інформації. Один з них – діючий реєстр житла для ВПО в розрізі громад та районів, який регулярно оновлюється. Він містить інформацію щодо наявних приміщень, їх форму власності, потужність тощо. Дані цього реєстру мають в стислі терміни бути верифіковані, аби за необхідності можна було чітко визначити першочергові для заселення місця.310590398_424193113193969_1905288353145803110_n
Другий реєстр зараз перебуває на стадії розробки. Він міститиме інформацію про наявні в громадах приміщення, на базі яких можна буде створювати центри компактного проживання ВПО, зокрема, про їх площу, загальний стан будівлі, наявність світла, води, опалення, санвузлів, кухонь, прогнозовану потужність та потребу у коштах для проведення усіх необхідних робіт. Ці дані є важливими для залучення допомоги від донорських організацій.
Як зазначив Володимир Юр’єв, запити на таку інформацію регулярно надходять до ОВА. Благодійники зацікавлені вкладати кошти саме в облаштування місць компактного проживання переселенців, і в області уже реалізовується декілька таких проєктів. Реєстр приміщень для ремонту та реконструкції в розрізі громад та районів дозволить комплексно аналізувати відомості про будівлі, що пропонуються, та обирати з них ті, які відповідають вимогам донора.
Інформацію про донорські організації, їх контактні дані, допомогу, яку вони пропонують, їх технічні та фінансові можливості планують узагальнити в третьому реєстрі. Це допоможе краще розуміти загальну картину щодо варіантів залучення ресурсів цих благодійників, аналізувати перспективи та результати співпраці, покращити комунікацію.
Окремо Володимир Юр’єв наголосив на важливості удосконалення взаємодії з територіальними громадами, аби інформація, яка від них надходить, була актуальною, максимально повною та відповідала дійсності. За його словами, зараз область готує місця для розміщення 75 тисяч переселенців. Облаштовувати їх будуть поступово, але уже в найближчі тижні потрібно підготувати щонайменше 5 тисяч місць для розселення, де буде усе необхідне для людей.
Саме тому, окрім роботи над реєстрами, члени робочої групи найближчим часом мають здійснити об’їзд та огляд приміщень, визначених громадами для поселення ВПО, аби на місці оцінити їх придатність та відповідність вимогам. Разом з тим, зауважив посадовець, уже зараз потрібно працювати над тим, аби вимушені переселенці максимально швидко інтегрувалися в життя громад, знайшли роботу та облаштували свій побут, адже в умовах війни ресурси як місцевих, так і державного бюджету, які можуть бути спрямовані на їх підтримку, на жаль, є обмеженими.
На завершення Володимир Юр’єв доручив керівнику групи налагодити комунікацію із спільнотами вимушених переселенців із різних регіонів, які зараз створюються в області за принципом земляцтв. На його думку, таке спілкування дозволить швидше реагувати на їх запити та узагальнити інформацію про потреби, і водночас – отримувати зворотний зв’язок та аналізувати ефективність роботи з ВПО в області.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*