Дитина не сама

IMG_20220510_100430У зв’язку з російською військовою агресією на території України дуже велика кількість дітей втратили батьків або залишилися без батьківського піклування.

Необхідно наголосити, що під час воєнного стану тимчасово призупинили усиновлення через неможливість дотримуватися процедури.  Втім, тимчасово прихистити дитину у родину наразі можна.  Вже понад 15 тисяч українських родин подали заявку на те, щоб прихистити дитину.

Люди, які хочуть тимчасово забрати дитину, залишали заявки за допомогою чат-боту, який запрацював на початку березня місяця 2022 року.

Проєкт “Дитина не сама” створений за ініціативи Уповноваженої президента України з прав дитини. Він впроваджується Офісом президента спільно з міністерством соціальної політики за підтримки дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ в Україні.

IMG_20220510_10020010 травня сертифікованими тренерами Хмельницького обласного центру соціальних служб Наталією Мельник та Тетяною Яцух розпочалися перші на теренах Хмельниччини навчання щодо тимчасового перебування дитини в родині.

Бажання взяти в родину дитину на тимчасове перебування зголосилися перші 29 осіб які і будуть проходити навчання протягом 8  днів по вівторках та п’ятницях. За підсумками яких отримають довідку проходження обов’язкового безкоштовного курсу-навчання всім батькам з рекомендаціями, яка засвідчує проходження цього курсу.  

Наталія Мельник звернула увагу присутніх,що діти яких вони виявили бажання прихистити в родини є діти, які травмовані війною! Дитина перебуватиме в  сім’ї до того часу, поки не знайдуть батьків або законних представників. Якщо можливості повернення батькам немає, дитина набуває статусу сироти, позбавленої статусу піклування та може бути усиновлена, а тимчасова форма влаштування припиняється. Після влаштування дитини в родину, треба також пам’ятати, що дитина за  відсутністю зв’язків з рідними та батьками може потребувати психологічної підтримки та реабілітації, любові і родинного затишку.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*