Добре вдома. Добре у сім’ї.

1

У день, коли на світ з’являється немовля, щасливі батьки сяють усмішками від почутих слів: “Вітаємо вас, мамо! Вітаємо вас, тату!” Нові, незвичні слова – мама, тато… Вони відчувають себе іншими людьми – більш відповідальними, дорослими, досвідченими. Але є батьки, які стають мамами і татами не в момент народження малюка, а тоді, коли цей малюк трохи підріс, набув свого життєвого досвіду, натерпівся образ або навіть зневірився у тому, що на світі є добрі і люблячі дорослі, тому що його зрадили рідні. Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає все більш актуальною і болючішою темою для нашого суспільства. Особливо тепер, під час соціально-політичної кризи. Очевидним фактом є те, що переважна більшість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховується в інтернатних закладах. Діти в них, як правило, істотно відрізняються від тих, які виховуються в сім’ях, тим, що вони недоотримують батьківського тепла, любові, ласки та доброти. Адже все це конче необхідно для гармонійного зростання всебічно розвинутої, духовної та морально стійкої особистості. На жаль, обділені діти, відчуваючи свою неповноцінність і беззахисність, часто зневірюються у справедливості суспільства та сенсі подальшого життя. Тому ми, дорослі, зі свого боку маємо докласти максимум зусиль для того, щоб не допустити втрати віри, любові та надії у дітей, яким не пощастило з біологічними батьками. В Україні цілеспрямовано проводиться значна робота зі створення нової форми державної опіки – інституту прийомної сім’ї. Метою її утворення є забезпечення належних умов для зростання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, шляхом влаштування їх у сім’ї на виховання та спільне проживання.

Прийомна сім’я – сім’я, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Прийомні батьки – особи, які перебувають у шлюбі і взяли на виховання та спільне проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Прийомні діти виховуються у прийомній сім’ї до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації – до його закінчення. У разі утворення прийомної сім’ї прийомні батьки беруть прийомних дітей на власну житлову площу за наявності відповідних санітарно-гігієнічних та побутових умов. За прийомними дітьми зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, в обов’язковому порядку мають пройти навчання. Кандидати у прийомні батьки подають до Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді такі документи: заява про взяття на облік, як потенційного кандидата у прийомні батьки; копії паспортів кандидатів у прийомні батьки;довідка про склад сім’ї (форма N 3); копія свідоцтва про шлюб; довідка про стан здоров’я кандидатів у прийомні батьки та членів сім’ї, які проживають разом з ними;  довідка про доходи потенційної прийомної сім’ї;  довідку про відсутність судимостей;характеристику з місця роботи;довідка про наявність власного або орендованого житла; письмова згода всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатами у прийомні батьки, на утворення прийомної сім’ї, засвідчена нотаріально. Прийомній сім’ї щомісяця виділяються кошти на харчування прийомних дітей, придбання для них одягу, взуття, м’якого інвентарю, лікарських засобів, предметів особистої гігієни, іграшок, книжок тощо відповідно до норм, визначених законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Контроль за належним використанням бюджетних коштів прийомною сім’єю здійснюється в порядку, встановленому законодавством. Часто виникає багато питань, тривог у прийомних батьків: чи будуть вони відчувати себе відповідальними, дорослими, досвідченими, мають сумніви, чи зможуть вони бути батьками дитині, яка з’явиться у вашій родині не в момент свого народження, а пізніше? Саме для спільного вирішення будь-яких проблем, Хмельницьким міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснюється соціальне супроводження кожної прийомної сім’ї та дитячого будинку сімейного типу, в ході якого працівник Центру допомагає прийомній дитині та прийомним батькам вирішувати питання адаптації, подолання психологічних труднощів.

2

І все ж таки, незважаючи на чимало проблем, пов’язаних із вихованням прийомних дітей у сім’ях, закликаємо жителів нашого міста задуматись про свою готовність подарувати тепло і любов обездоленій дитині, долучившись доблагородної, гуманної справи. За додатковою інформацією та відповідями на питання щодо сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, звертайтеся до Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 38, тел. 65-73-28, 79-46-68.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*