Злочинне домашнє насильство

  Визнання домашнього насильства злочином, тобто його криміналізація, фактично почалася 11 січня 2019 року, коли набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами». Саме цей закон вніс зміни до Кримінального кодексу України, доповнивши його статтею 126-1 «Домашнє насильство».

  Домашнє насильство – умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

  Слід зазначити, що визначення «домашнього насильства» у Кримінальному кодексі дещо відрізняється від терміну, яке міститься у статті 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Зокрема, різниця полягає у наявності в переліку видів можливих насильств поряд з економічним, психологічним, фізичним такого, як сексуальне, проте дане діяння знайшло своє визначення у ст. 153 ККУ. Другою відмінністю є конкретизація відносин між кривдником та постраждалою особою. Звертаємо увагу, що кримінальне провадження щодо домашнього насильства відкривається стосовно особи, яку вже було тричі визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, за ст. 173-2 «Вчинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або непроходження корекційної програм» Кодексу України про адміністративні правопорушення. За домашнє насильство як злочин, кривдник може бути покараний громадськими роботами, арештом на строк до шести місяців, обмеженням волі на строк до п’яти років чи позбавленням волі на строк до двох років. Крім того, особи, які вчинили домашнє насильство, будуть внесені до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі та зобов’язані пройти профілактичну роботу.

  Кожен, хто постраждав від домашнього насильства, здобуває право на безоплатну правову допомогу від держави. Це віднині включає безкоштовну допомогу адвоката.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*