З 9 по 11 травня делегація м. Кам’янця-Подільського перебувала з робочим візитом у швецькому місті Херрльюнга, з метою участі у міжнародній зустрічі по підведенню підсумків реалізації спільного шведсько-литовсько-українського проекту «Childrens Great Growth» (далі – Проект).

Проект розпочався у 2009 році і його головною метою було створення містами-партнерами «Центрів сім’ї» за шведською моделлю.

Заступник міського голови Вадим Савчук очолив делегацію, яка складалась із представників  організацій, дотичних до реалізації проекту, а саме: директора центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – Юлії Побережної, головного лікаря перинатального центру – Олександра Гурського, лікаря акушер-гінеколога, завідуючої жіночою консультацією та «Клініки, дружньої до молоді» – Дзвенислави Цуглевич, начальника служби у справах дітей –  Лілії Бевз та перекладача – Вікторії Савчук.

2 1

 На робочій зустрічі  також були присутні члени делегації з Литви, на чолі з мером муніципалітету Укмергського району Роландасом Джанікасом та директор  фонду ICLD, який фінансував Проект, Карін Норлін Вогрен. 

Делегація відвідала «Центр сім’ї» міста Херрльюнга, «Секретний будинок для безпечного проживання жінок та дітей, які зазнали насильства» та науково-дослідний та інноваційним центр в місті Скевде.

4 3

Було чимало цікавих зустрічей, проте найвідповідальнішою  була заключна звітна зустріч, під час якої Вадим Савчук представив шведським і литовським партнерам відеоролики про місто Кам’янець-Подільський та надав інформацію про хід реалізації Проекту та його головний результат  – «Школу відповідального батьківства». 

Реалізація Проекту тривала  майже 9 років і наше місто досягло чималих результатів. Так, було  розроблено модель «Центру сім’ї» міста Кам’янця-Подільського, яка була адаптована до наявних ресурсів та потреб громади міста. Враховуючи те, що у  нашому місті  на базі Центру ОХМАТДИТ вже функціонувала «Школа відповідального батьківства», було прийнято рішення розвивати спектр відповідних послуг саме на  базі  цього закладу та розширити коло відвідувачів, залучивши до роботи не лише вагітних та їх чоловіків,  але й  сім’ї з дітьми до 1–го року.

Наразі, на базі перинатального центру виділене окреме приміщення, яке складається з 3-х кабінетів і туалетної кімнати. З різних джерел залучено кошти (в т.ч. кошти спонсорів та благодійників) на придбання будівельних матеріалів, проведення ремонтних робіт та оснащення приміщення на загальну суму близько 150 тис.грн. З міського бюджету виділено 50 тис.грн. на завершення ремонтних робіт та оснащення.

6 5

У листопаді 2015 року у нашому місті шведським партнерами було проведено навчання для українських і  литовських спеціалістів за програмою «батьківської освіти».

7

Лікарями та соціальними працівниками розроблено програму роботи «Школи відповідального батьківства», відповідно до якої, щопонеділка, щосереди та щоп’ятниці проходять заняття.

Безымянный

Саме тому, вже сьогодні, навчений персонал медиків, психологів та соціальних працівників працює за програмою «батьківської освіти». Під час занять батьки отримують знання щодо:

  • фізіологічних особливостей протікання вагітності та розвитку плода,
  • підготовки до пологів, в т. ч. партнерських,
  • переваг грудного вигодовування,
  • побудови подружнього життя після народження дитини,
  • ролі батька дитини та його обов’язків,
  • особливостей догляду та харчування немовлят, періодів психологічного розвитку та виховання дітей віком  від 0 до 1 року.

8 10 9

Шведські колеги схвально оцінили якість підготовки як самого Проекту, так і бачення владою Кам’янця-Подільського шляхів наповнення кадрами та функціонування «Школи відповідального батьківства».

З нагоди вдалого завершення проекту шведські партнери створили фотовиставку «Створення сімейного центру – минуле і сьогодення», яку 10 травня урочисто відкрили мер міста Херрльюнга Йонні Карлссон, заступник міського голови Вадим Савчук та мер муніципалітету Укмергського району Роландас Джанікас.

16 11 12 13 14 15

Даний Проект  є унікальним не лише у Хмельницькій області, а й на рівні України. Він дасть можливість підняти рівень «батьківської освіти», допомогти батькам у вихованні гармонійно розвинених дітей,  а також попереджувати соціальне сирітство на ранніх стадіях, шляхом виявлення сімей групи ризику. Завершивши Проект наше місто отримало можливість запровадити інноваційну систему соціальних та медичних послуг для сімей з дітьми.

Такого результату можливо було досягти лише завдячуючи підтримці міської влади,  партнерству соціальних та медичний закладів міста та особистому внеску кожного, хто  долучився до його реалізації.

Враховуючи позитивні результати реалізації спільного шведсько-литовсько-українського проекту «Childrens Great Growth», наше місто отримало пропозицію від  шведських партнерів щодо продовження міжнародної співпраці.

17

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*