Кам’янець вітає з Днем батька!

День батька20 червня в Україні вже втретє відзначається День батька. Його впровадження має на меті створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім’ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей. Воно присвячене кожному люблячому та турботливому тату, який ніколи не забуває про свою родину.

Напередодні цього дня пропонуємо поради від досвідченого психолога Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та батька – Віталія Поліщука, який також залучений до роботи «Школи відповідального батьківства» Кам’янець-Подільського Перинатального центру. Виступи психолога для вагітних жінок та їх партнерів часто стосуються ролі чоловіка у таких поняттях як «відповідальне батьківство», «батьківська любов», «батьківські обов’язки»…

02 Поліщук В.А.Бути хорошим батьком!

Бути батьком може кожен чоловік (звичайно за умови нормальної фізіології). А от бути хорошим батьком –  дано не кожному. Що відрізняє хорошого батька від поганого? Мабуть це  не фінансовий чи соціальний стан і не наявність диплому педагога чи психолога. Та й генетично навики батьківства не передаються.  Все ж таки батьківство  – це передусім довга і кропітка праця. Переконаний, що якщо чоловік задасться ціллю і буде над собою працювати, то в нього є всі шанси щоб стати тим героєм,  про якого весь двір захоплено говорить що: «Це справжній батько!». А діти потайки мріятимуть,  щоб їхній батько був саме таким. Але до того часу треба пройти досить складну батьківську школу.

Отже, з чого ж починається шлях «Супербатька»? В першу чергу з планування вагітності і народження дитини у родині.

Існує думка, що не можна гальмувати на старті, адже потім забіг не виграєш. Мабуть в цьому є раціональне зерно тому, що проживаючи з дружиною разом її вагітність а потім народжуючи разом ви задаєте прекрасний старт своєму батьківству.

Що означає прожити вагітність разом?

Колись відомий письменник Курт Воннегут сказав: «Кожен раз, коли, доведений до відчаю вимогами вагітної дружини, я готовий був проклясти своє існування, я згадував про те, що все-таки в чомусь мені пощастило. Наприклад, в тому, що я – Курт Воннегут, а не його вагітна дружина».

Ніхто не обіцяє що буде легко, а якщо відверто, то буде дуже навіть не просто, але пройдений разом з дружиною шлях вагітності не просто краще вас об’єднає як сім’ю чи покаже любов чоловіка до дружини. Це стане першим серйозним вкладом у майбутнє батьківство.

Чоловіки обов’язково повинні знати, що відбувається в організмі вагітної жінки. Прогестерон, гормон другої фази циклу (той гормон, який відповідає за вагітність), дуже сильно впливає на психіку жінки. Всі чоловіки знають, що під час вагітності дружини стають плаксивими, емоційно лабільними, вередують, непостійні в своїх бажаннях, дозволяють собі те, що до вагітності їм було зовсім не притаманно. Це і є дія прогестерона.

Якщо чоловіки цього не знають, вони починають сперечатися з дружинами, з’ясовувати стосунки, десь щось намагаються виправити і так далі. Це все абсолютно безнадійно.

Насправді вагітна дружина і не вагітна дружина – це дві різні дружини! Хоча такі зміни відбуваються не з усіма жінками, проте до таких різких перепадів настрою і бажань треба бути готовим всім чоловікам в кого вагітна дружина.

Пологи

Ви здивуєтесь, коли дізнаєтесь наскільки багато майбутніх батьків народжують разом з жінками. Звичайно вони дуже хвилюються. Звичайно, вони могли б вибрати «стандартний варіант» – нервово курити під пологовим будинком, а потім тиждень пиячити з друзями. А з сином чи донькою вони б познайомились пізніше. Але вони вибрали інше. Вони хотіли бути поруч з коханими, підтримати їх в такому важкому але такому відповідальному процесі. Вони розуміли, що їх дружини хвилюються не менше них, і так само розуміють свою особисту відповідальність за життя і здоров’я малюка. Крім цього, їм боляче і страшно … Так чому ж не бути поруч ?!

Ви можете народжувати разом. І хай вас це не лякає – все не так страшно. При словах партнерські пологи уява багатьох чоловіків малює картину фізіологічно малоприємну, а на додачу ще безліч страшилок про чоловіків які втратили інтерес до жінки бо були на пологах чи про втрату статевого потягу. Хочу сказати що партнерські пологи дійсно підходять не всім, але  пологи це не тільки кров потуги і крики. Є ще довгий-довгий період коли ваша дружини знаходиться в палаті сама і саме тут ви їй найпотрібніші.

Після народження

Мені здається що багато жінок не допускають своїх чоловіків до догляду за новонародженою дитиною, вважаючи що він не справиться, та й самі чоловіки часто бояться брати на руки щойно народжене диво. Тому не дивуйтесь коли пізніше чоловік не буде проявляти натхнення по догляду і вихованням, адже спільне батьківство починається з народження дитини і початкові етапи покажуть яка насправді ви команда. І буде батько бавити малюка по півгодини в день чи зможе самостійно зібрати його на дитяче свято в дитсадок залежить тільки від вас.

Психолог Кам’янець-Подільського міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віталій Поліщук

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*