Кам’янець-Подільський міський Центр СССДМ інформує: 12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею

 178  Цей день встановлений Міжнародною організацією праці (МОП). На сьогодні міжнародна спільнота напрацювала низку документів, що впливають на процеси використання дитячої праці. Усі вони ратифіковані Україною.

  Отже, забороняється залучення дітей до найгірших форм дитячої праці, а саме:

 1) усі форми рабства або практика, подібна до рабства, зокрема, продаж дітей та торгівля ними, боргова залежність, а також примусова чи обов’язкова праця, включаючи примусове чи обов’язкове вербування дітей для використання їх у збройних конфліктах;

 2) використання, вербування або пропонування дитини для зайняття проституцією, виробництва порнографічної продукції чи порнографічних вистав;

 3) використання, вербування або пропонування дитини для незаконної діяльності;

 4) робота, яка за своїм характером чи умовами, в яких вона виконується, може завдати шкоди фізичному або психічному здоров’ю дитини.

 Відповідно до загальноприйнятого визначення, яке використовує МОП, дитяча праця – робота дітей, що має таку природу чи інтенсивність, які заважають навчанню дітей або зашкоджують їхньому здоров’ю та розвитку. Така праця може завдати дітям непоправної шкоди; вона суперечить нормам міжнародного права і українському національному законодавству.

 Кам’янець-Подільський міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді доводить до відома.

 Стаття 150 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за експлуатацію дитини, яка не досягла віку, з якого законодавством дозволяється працевлаштування, шляхом використання її праці та за такі ж дії, вчинені щодо кількох дітей або якщо вони спричинили істотну шкоду для здоров’я, фізичного розвитку або освітнього рівня дитини, або поєднані з використанням дитячої праці в шкідливому виробництві, що карається арештом до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

 Трудовим законодавством України враховані особливості праці неповнолітніх: мінімальний вік прийому на роботу з 15 років, але за письмовою згодою одного із батьків, скорочений робочий тиждень; заборона працювати вночі та позаурочний час тощо.

 Робота впливає на дітей інакше й сильніше, ніж на дорослих – і чим молодшою є дитина, тим вона вразливіша. Освіта є одним із найсуттєвіших вирішень, щоб запобігти використанню праці дітей. Бо діти, які отримали базову освіту та професійну навичку, мають більше шансів на ринку праці; вони обізнані зі своїми правами, і тому менш вірогідно, що вони виконуватимуть небезпечну роботу чи працюватимуть у шкідливих умовах. Крім того, можливість здобути освіту може запобігти залученню дитини до небезпечної і важкої праці.

 Зазвичай діти, які шукають роботу, роблять це через мережу «Інтернет»: через пошук можна отримати півмільйона посилань. Більшість із них нічого не варті, але є і такі, що викликають явну тривогу. Також, небезпека полягає й у тому, що виставлені дітьми фотографії та контакти можуть використати педофіли та шахраї.

 Тому, батькам необхідно звертати увагу на потреби власних дітей, контролювати сайти, які вони відвідують. А коли дитина виявить бажання працювати, а вік дозволить, потрібно їй допомогти знайти роботу через близьких, знайомих та друзів, через центр зайнятості. Бо потреба працювати й заробляти в дітей є. І в цьому немає нічого поганого.

 Детальну консультацію спеціалістів щодо дитячої праці можна отримати в Кам’янець-Подільському міському Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. Шевченка, буд. 26 (ІІІ поверх). Тел. 91429, 067 2793088.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*