Міжособистісні стосунки зведених братів та сестер

  Нова сімя у якій підростають діти з попереднього шлюбу — це завжди не просто. Найчастіше зведені брати і сестри починають змагатися один з одним за увагу і любов батьків або родичів. Дітям складно швидко адаптуватися, прийняти нові правила, змінити звичний порядок речей. Конфліктні ситуації неминучі. Як вирішити їх з найменшими втратами з’ясуємо сьогодні у рубриці «Поради психолога». Вітаю.

Сімя-Шкільне-життя

  Довіра – це той початковий фундамент, який повинен скластися між новим партнером і дитиною. Перш за все батькам необхідно вирішити, яким буде їх спільний побут. Які ролі і обов’язки візьме на себе кожен з партнерів. При цьому важливо обговорити всі деталі не тільки майбутнього життя, а й того, до чого звикли самі діти, аби зменшити рівень стресу.

  Допомогти впоратися з цим може заздалегідь підготовлений список правил, який зміг би чітко і ясно регламентувати обов’язки дітей і батьків. Важливо, щоб вони були зрозумілі для дітей і не обмежували їх.

  Можливі ситуації, що при нових стосунках кожен з дітей буде намагатися «переманити» вас і вашу увагу тільки на себе. При цьому вони можуть користуватися абсолютно різними методами. Наприклад, дитина намагається налаштувати вас проти свого брата або сестри. Батьки повинні дати зрозуміти дитині, що її наміри зрозумілі, але не схвалюються. Важливо розмовляти з дітьми в таких ситуаціях і переводити їхні скарги в спільні міркування, щоб зрозуміти, чому виникають подібні почуття. Ви повинні спробувати знайти вихід з неприємних ситуацій. Може допомогти варіант, коли дитині буде запропоновано подумати, як саме відчуває себе в цій же ситуації друга дитина, зрозуміти її почуття. При цьому діти повинні відчувати любов, довіра і турботу, що йде від кожного з партнерів.

  Іноді батьки схильні реагувати й судити на користь рідних дітей. Вони можуть так діяти навмисно чи несвідомо. Тому батькам потрібно бути чесними у ставленні до всіх дітей. Дуже важливо, щоб батьки встановлювали однакове покарання за однакові порушення для всіх дітей. Якщо виникла необхідність покарати або насварити дитину, то робіть це один на один, щоб ніхто більше не чув, і дитині не було соромно публічно. А якщо хочете заохотити когось із дітей – краще зробити це при всіх.

  Якщо є можливість, не вступайте в сварки між дітьми, вони повинні вчитися взаємодіяти, спілкуватися і знаходити спільну мову один з одним самостійно. Зрозуміло, необхідно втрутитися, якщо хтось із дітей проявляє жорсткість, і пояснити, що така поведінка неприпустима. А якщо хтось із них вирішив залучити вас для вирішення ситуації, то ви не приймайте бік когось одного. Вислухайте кожного, спробуйте зрозуміти причини їхніх дій і спокійно обговоріть з кожним з дітей їхню поведінку. Винагороджуйте хорошу поведінку і відзначайте, що ви дуже раді тому, коли вони ладнають один з одним.

  Виховання – складний і безперервний процес, і до нього потрібно підходити з почуттям такту та прагненням бути об’єктивними. Найкращий рецепт виховання – любов, увага, щире спілкування. Ви можете внести в сімейне життя гармонію, позбутися суперництва між дітьми, об’єднавши ваші зусилля із зусиллями дітей. І хто знає, можливо, зовсім скоро ваша нова сім’я стане єдиним цілим.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*