Навчаємо соціальних працівників

IMG_20211112_10012412 листопада працівниками Хмельницького обласного центру соціальних служб заступником директора Наталією Мельник та начальником відділу Наталією Гонтою відбулось онлайн навчання працівників соціальних служб територіальних громад   щодо якісного заповнення акту оцінки потреб сім’ї або особи.

1-2-1536x1024 (1)За словами Наталії Мельник, оці́нка потреб це процес систематичного збору та аналізу інформації від осіб, сімей або громад про їхні потреби або про невідповідності між їх поточною життєвою ситуацією та очікуваннями чи побажаннями. Відмінності між бажаним і дійсним мають бути оцінені або виміряні задля чіткого визначення потреб.  

IMG_20211112_100535В Україні оцінка потреб набуває визнання в соціальній роботі, а саме в плануванні соціальних послуг та втручань різного рівня: від особи та сім’ї до територіальних громад. Вітчизняне законодавство в цій сфері визначає оцінку потреб так:

-процес збору, узагальнення та аналізу соціальними працівниками інформації щодо стану та життєвих обставин об’єкта соціальних послуг з метою визначення видів та обсягів послуг, їх впливу на процес подолання складних життєвих обставин . Особливість оцінки потреб у системності та фокусі на кінцевій меті оцінки — прийнятті управлінського рішення, формуванні пропозицій тощо. Пропозиції, узгоджені з потребуючими, лягають в основу плану роботи з особою/сім’єю. Оцінка проводиться в процесі співпраці та по її завершенню (відповідно, можливі рішення про перегляд плану, продовження або завершення роботи).

Отож, під час наради відбулось детальне, покрокове навчання щодо заповнення акту оцінки потреб особи  або сім’ї.

Також керівництвом центру було прийнято рішення щодо щотижневого (щосереди) проведення онлайн навчань з актуальних питань в соціальній сфері для працівників територіальних  громад .

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*