Насильство в сім’ї як соціальна проблема.

  Найвищою цінністю будь – якої держави, у тому числі й України, є людина, її життя і здоров’я, честь, і гідність, недоторканність та безпека. На сьогоднішній день наша держава напрацювала достатню законодавчу базу у сфері протидії та боротьби з насильством у сім’ї. Перерахуємо деякі з них: Конституція України, Кодекс про адміністративні правопорушення, Кримінальний Кодекс, закон України «Про попередження насильства в сім’ї».

  Однак, в силу різних життєвих обставин в Україні щороку фіксується понад 100 тис. звернень за фактами насильства в сім’ї, з яких 90% надходить від жінок. Особливо вразливими до проявів насильства є сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах через низку проблем: безробіття, вживання психоактивних речовин, ВІЛ- інфекція та інші соціально небезпечні захворювання.

09_stop_nasilie  З метою привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем щодо подолання насильства в сім’ї, підвищення рівня обізнаності населення із зазначених проблем, активізації партнерського руху органів державної влади, державних закладів, установ та організацій різних форм власності щодо викорінення домашнього насильства. Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція, «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою.

  Дата початку та завершення акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

  Шістнадцятиденний період акції охоплює наступні важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини

  До роботи у даному напрямку залучаються: місцеві державні адміністрації, відділи освіти, центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, управління соціального захисту населення. Реалізація поставлених завдань передбачає проведення профілактичної роботи серед населення.

  Окрім того, в Україні працюють служби, які зобов’язані в разі факту насильства в сім’ї, за наявності заяви жінки або особи, яка була свідком цього насильства, відповідним чином реагувати на це.

  Зокрема, інформація про факт насильства (заява, телефонний дзвінок за номером 102) надходить до правоохоронних органів. Вони в свою чергу здійснюють виїзд на місце події, проводять профілактичну роботу, кривдника ставлять на облік. При необхідності викликається бригада «швидкої допомоги» для надання потерпілій першої медичної допомоги. Застосовуються відповідні заходи впливу (громадські роботи, обмеження волі на 15 діб) по відношенню до особи, яка вчинила насильство.

  Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді:

  приймають інформацію про випадки вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення;

  забезпечують надання особам, які постраждали від насильства в сім’ї, психологічної, соціально-педагогічної, соціально-економічної, інформаційної, соціально-медичної та юридичної допомоги;

  здійснюють соціальне інспектування сімей, де мають місце випадки вчинення насильства в сім’ї або в яких існує реальна загроза його вчинення, відповідно до Порядку здійснення центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді соціального інспектування сімей, дітей та молоді, які перебувають у складних життєвих обставинах;

  здійснюють соціальний супровід сімей, де мають місце випадки вчинення насильства в сім’ї або в яких існує реальна загроза його вчинення, відповідно до Порядку здійснення соціального супроводу центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах;

  забезпечують здійснення закладами соціального обслуговування заходів, спрямованих на відновлення соціальних функцій, морального, психічного та фізичного стану членів сім’ї, стосовно яких вчинено насильство в сім’ї або існує реальна загроза його вчинення.

  Коли є загроза життю і здоров’ю  потерпілої вона може бути направлена до центру соціально психологічної допомоги.

  Усіх не байдужих просимо долучитися до міжнародної акції.

  З питань проведення акції можна звертатись за телефоном 76-55-58 або за адресою: м. Хмельницький, вул. Львівське шосе 10/1 обласний центр соціальних служб, для сім’ї, дітей та молоді.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*