На Хмельниччині підписано перші договори про наставництво

20190118_123715  На виконання Закону України № 1504-VIII «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», постанови Кабінет Міністрів України затвердив Постанову від 4 липня 2017р. № 465 «Деякі питання здійснення наставництва над дитиною», з метою їх підтримки та підготовки до самостійного життя, в Деражнянському районі стартував процес впровадження наставництва над дитиною.

  Наявність інтернатного закладу на території району ще раз доводить актуальність наставництва як форми роботи з дитиною, яка виховується в такому закладі. Актуальне це питання як для статусних дітей, так і для дітей, які потрапили і будуть перебувати у школі-інтернаті тривалий час через складні життєві обставини, в яких перебувають їх сім’ї. Таким дітям життєво необхідна індивідуальна підтримка та допомога доброго дорослого – Наставника.

20190118_114913  Протягом серпня 2017 – 2018 років ми впевнено йшли до поставленої мети. Вивчали методологію наставництва. Було визначено відповідального фахівця. Паралельно проводилася роз’яснювальна робота серед педагогічного колективу та вихованців Вовковинецької школи-інтернату. Проводили рекламі заходи серед населення.

  Усі фахівці, які працюють над впровадженням в районі наставництва: і фахівець центру, і соціальний педагог школи-інтернату пройшли спеціальне навчання, яке проводилося громадською організацією «Одна надія», що працює над масштабуванням цього проекту на національний рівень. Завдяки співпраці центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з недержаними організаціями, знайдено кандидатів у наставники. Після збору необхідного пакету документів, передбаченого законодавство, і кандидати пройшли навчання з підготовки у наставники.

  Лише після визначення соціальним педагогом інтернатного закладу потреб дітей, її інтересів та побажань кожній дитині підібрано наставника.

  Обов’язковою умовою для підписання договору про наставництво є згода дитини та її батьків.

  І завдяки співпраці та злагоджені роботі Деражнянського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Вовковинецької школи-інтернату та наставників, 18 січня 2019 року підписано два перших договори про наставництво над дитиною в області.

  На шляху до цього зроблено чимало роботи. Проте, ми всі усвідомлюємо, що попереду її ще більше. Ми намагатимемося найкращим чином забезпечити процес наставництва згідно чинного законодавства та тих рекомендацій та досвіду, який нам передали наші Наставники з «Однієї Надії».

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*