НІДЕ ТАК НЕ БУДЕ ДОБРЕ ЯК У РОДИНІ!

syrota2  Одним із приорітетних напрямків роботи системи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є виявлення та попередження соціального сирітства.

  Так, протягом І кв. 2018 року в області проведено роботу із 506 сім’ями (в яких виховується 1245 дітей), де батьки безвідповідально виконували свої батьківські обов’язки через: алкоголізм, вживання наркотиків, аморальний спосіб життя, безробіття, заробітчанську міграцію, зубожіння та ін.

  Виявлення сімей, в яких постає питання спроможності повноцінного виховання дітей на ранніх строках, відбувається завдяки тісній багаторічній співпраці соціальних служб з лікарями, пологовими будинками, перинатальним центрами.  Зокрема, лише до обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді від обласної лікарні за поточний рік надійшло понад 20 повідомлень щодо ризиків неналежного материнства. Майже всі жінки – одинокі матері, які перебувають у скрутному матеріальному становищі, з незадовільним умовами проживання, без підтримки близьких, для яких «дитячі гроші» (державні допомоги по народженню дитини) основний фінансовий дохід.kak-dolzhen-vyglyadet-novorozhdennyj-MainCover-1470846021.jpg-700x400

  Серед породіль були й так звані «відмовниці» – матері, які виявили намір залишити своє немовля. За І кв. 2018 рік таких «відмовниць» чотири. Решта жінок, після повернення із пологових будинків взяті під соціальний супровід за місцем проживання спеціалістами центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та фахівцями із соціальної роботи в об’єднаних територіальних громадах, задля допомоги у подоланні складних життєвих обставин.

  Доречі, з метою попередження зловживання «дитячими грішми» та присікання випадків нераціонального використання державних допомог спеціалісти центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді районних, міських та селищних рад щоденно здійснюють перевірки за місцем проживання. У разі встановлення факту нецільового використання коштів, подаються пропозиції до органів соціального захисту населення щодо припинення виплат.

1  Відновлення державної допомоги відбувається за умов повторного обстеження сім’ї та встановлення факту цільового її використання.

  Так, станом на 3 серпня поточного року спеціалістами центрів здійснено вибіркових 3378 обстежень окремих сімей, за результатами яких, подано 60 пропозиції щодо припинення виплат допомоги при народженні дитини.

  Усі пропозиції щодо припинення виплат при народжені дитини фіксуються у актах перевірки та мають посилання на Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». Слід знати, що виплата допомоги припиняється у разі:

  • позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;
  • відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;
  • нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;
  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;
  • припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;
  • у разі виникнення інших обставин.

Робота продовжується.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*