Один з напрямків роботи Центру соціальних служб є допомога постраждалим від домашнього насильства

nasilstvo-v-simї-yak-sebe-zaxistiti2  Домашнє насильство є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. Здійснення заходів із запобігання та протидії домашнього насильства в сім’ї, надання правової допомоги постраждалим мають закону підтримку на рівні держави. 

  Так 7 грудня 2017 року Верховна Рада ухвалила новий Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», в якому із використанням європейських стандартів запропоновано новий підхід (порівняно із Законом України «Про попередження насильства в сім’ї») до подолання цього негативного явища. Закон набув чинності з 7 січня 2018 року та спрямований на підвищення рівня обізнаності щодо форм, причин і наслідків домашнього насильства, формування нетерпимого ставлення до насильницької моделі поведінки у приватних стосунках, небайдужого ставлення до постраждалих осіб, насамперед до постраждалих дітей, викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків, звичаї, традиції.

Новелами та перевагами цього Закону є:

– Постраждалими визнаються зокрема і колишні члени подружжя, наречені, інші члени сім’ї, які проживали або проживають разом, будь-які інші родичі, люди, які пов’язані спільним побутом, мають спільні права та обов’язки. Отже, перелічені особи також мають законне право на захист.

– Дитина, яка була свідком домашнього насильства визнається постраждалою від такого насильства, має право на допомогу та захист.

– Поліція має право виносити терміновий заборонний припис (до 10 днів), в якому буде передбачено обов’язок кривдника залишити місце проживання постраждалої особи, навіть якщо житло є його власністю. Тепер, наприклад, не жінка з дитиною буде змушена шукати безпечне місце, а той, хто порушив їх права, буде змушений піти.

– Постраждала особа має право звернутись до суду із заявою про винесення обмежувального припису терміном до 6 місяців (суд може заборонити кривднику спілкуватись з постраждалою особою, наближатись до неї, покинути місце її проживання).

  Фахівцями соціальної роботи та юрисконсультом Центру відбулось обговорення норм нового Закону з метою використання його у роботі з постраждалими особами (зокрема вкотре наголошено і обговорювалось важливість прийняття Закону, права постраждалих осіб та повноваження Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у роботі з сім’ями, які зазнали домашнього насильства та взаємодії з іншими органами).

  Працівники Центру (фахівці із соціальної роботи, юрисконсульти, психологи) відповідно до своїх повноважень здійснюють:

– Проведення роз’яснювальної роботи серед молоді з метою формування нетерпимого ставлення до насильницької моделі поведінки у сім’ї, визнання суспільної небезпеки домашнього насильства, усвідомлення домашнього насильства як порушення прав людини;

– у разі виявлення факту домашнього насильства стосовно дитини – інформують не пізніше однієї доби службу у справах дітей, уповноважені підрозділи органів поліції (щодо інших осіб – за наявності добровільної згоди постраждалих);

– в разі отримання повідомлення від служби у справах дітей, управління праці та соціального захисту населення, органів поліції про вчинення насильства шляхом механізму взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи в сфері запобігання та протидії домашньому насильству  – відвідують сім’ю з метою з’ясування обставин вчинення насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення та надання допомоги постраждалим;

– здійснюють оцінку потреб постраждалих осіб;

– надають постраждалим особам інформацію про їх права та отримання ними допомоги;

– надають за заявами постраждалих соціальні послуги для осіб, які опинились в складних життєвих обставинах (зокрема здійснюють соціальний супровід таких сімей); юридичні консультації;

– надають психологічну допомогу постраждалим особам.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*