Передача дітей, примусово вивезених з України до держави-агресора, в сім’ї російських громадян, є прямою торгівлею дітьми, – Марина Лазебна

Без названияМарина Лазебна, Міністр соціальної політики України, повідомила, що Мінсоцполітики разом з членами Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану та Віце-прем’єр-міністром – Міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Іриною Верещук підготували звернення про неприпустимість передання дітей – громадян України, примусово вивезених до держави-агресора, в сім’ї російських громадян.

Найближчим часом ці звернення будуть спрямовані до Комітету ООН з прав людини, членів Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН в Гаазі, Верховного комісара ООН у справах біженців, а також до урядів країн-партнерів України.

Відповідне звернення – це реакція України на інформацію про те, що Мінпросвіти Російської Федерації готує проекти нормативних актів, які дозволять передавати дітей-громадян України, примусово вивезених з тимчасово окупованих територій нашої держави, до сімей російських громадян, у тому числі шляхом їхнього усиновлення.

«Це цинізм за будь-якими межами. Через війну Російської Федерації проти України загинула 191 дитина, 350 дітей отримали поранення, і це ми не маємо повних даних з Маріуполя та інших міст, у яких зараз відбуваються активні бойові дії.

Ворог спрямовує свої напади на школи, дитячі садки, лікарні, дитячі будинки, інші заклади, в яких проживають діти. Через атаки, обстріли та бомбардування мирних жителів, у нас зростає кількість дітей, у яких загинули батьки або з батьками яких втрачено зв’язок. Мільйони дітей змушені були полишити свої домівки та переїхати до незнайомих місць, іноді без супроводу рідних людей.

В деокупованих населених пунктах України зафіксовані жахливі злочини окупантів проти життя, честі і гідності дітей (гвалтування, катування, вбивства). Від кожної історії з цих міст сльози на очах зʼявляються навіть у найбільш витривалих дорослих. А діти переживали їх наживо.

Ми фіксуємо факти примусового вивезення дітей – громадян України з окупованих територій до Російської Федерації.

Тому отримавши інформацію про імовірну підготовку Мінпросвіти Росії нормативних актів, які дозволять передавати цих вкрадених українських дітей до сімей російських громадян ми терміново підготували звернення до міжнародних організацій та країн світу, щоб попередити цей черговий цинічний злочин, який згідно міжнародного права є нічим іншим, як торгівлею людьми, і вжити всіх можливих заходів, щоб повернути примусово вивезених до держави-агресора дітей під опіку України», – наголосила Марина Лазебна.

Передача дітей, примусово вивезених до Російської Федерації, в сім’ї російських громадян порушує міжнародні договори та конвенції, зокрема:

  • Конвенцію ООН про права дитини 1989 року,
  • Гаазьку Конвенцію про юрисдикцію, право, що застосовується, визнання, виконання та співробітництво щодо батьківської відповідальності та заходів захисту дітей 1996 року,
  • Конвенцію про статус біженців,
  • Зауваження загального порядку № 6 (2006 рік) про поводження з дітьми без супроводу та розлученими з сім’єю за межами країни їх походження, Спільні зауваження загального порядку № 3 (2017 рік) Комітету із захисту прав усіх робітників-мігрантів та членів їх родин і № 22 (2017 рік) Комітету з прав дитини на загальних засадах, що стосуються прав дітей у контексті міжнародної міграції, та Спільні зауваження загального порядку № 4 (2017 рік) Комітету із захисту прав усіх робітників-мігрантів та членів їх родин і № 23 (2017 рік) Комітету з прав дитини про зобов’язання держав стосовно прав дітей у контексті міжнародної міграції в країнах походження, транзиту, призначення та повернення;
  • Керівні вказівки щодо альтернативного догляду за дітьми, прийняті резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 64/142 (2010 рік);
  • Політику Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, відповідно до якої дітям, евакуйованим до інших держав у зв’язку з виникненням надзвичайної ситуації, потрібне забезпечення належного тимчасового догляду з метою подальшого возз’єднання з сім’ями.

 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*