Права неповнолітніх у трудових відносинах

Праця людини, її результати завжди цінувалися в суспільстві, визначали її становище у ньому. Підлітки також мають можливість набути професійних навичок, адаптуватися до трудової діяльності, зробити для себе правильний вибір щодо майбутньої професії. У законодавстві про працю України зазначено, що діти не можуть працювати на рівні з дорослими. Особи, які не досягли 18 років, користуються пільгами, що встановлені законодавством України стосовно охорони праці, робочого часу та деяких інших умов праці. Учні шкіл можуть працювати у вільний від навчання час після досягнення ними 15-річного віку за згодою одного з батьків або особи, що їх замінює, за умови, що робота не завдає шкоди здоров’ю підлітка. Допускається також прийом на роботу осіб, які досягли 14-річного віку, за дотримання умов, наведених у частині 3 ст. 188 Кодексу законів про працю:

  • неповнолітні повинні бути учнями;
  • виконувана робота не повинна завдавати шкоди здоров’ю;
  • робота не повинна негативно впливати на процес навчання, вона має виконуватися у вільний від навчання час;
  • має бути згода одного з батьків або осіб, які їх замінюють (опікунів).

Осіб, що не досягли 18 років, приймають на роботу тільки після попереднього медичного огляду. У подальшому неповнолітні працівники щорічно проходять обов’язковий медичний огляд, доки їм не виповниться 21 рік. Для неповнолітніх установлені граничні норми підняття та переміщення вантажів. Наприклад, 16-річному юнакові не можна піднімати вантаж масою понад 12 кг. Перелік таких робіт затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.03.1994 р. № 46. Законодавством установлено скорочений робочий час для неповнолітніх працівників: для 15 р. – 24 год на тиждень під час канікул та 12 год на тиждень під час навчання; для 16 — 18 р.  36 год на тиждень під час канікул та 18 год на тиждень під час навчання. Незважаючи на скорочений робочий час, заробітна плата працівникам молодше ніж 18 років виплачується у такому ж розмірі, як і дорослим працівникам відповідних категорій, які працюють повний робочий день. Щорічна основна відпустка для неповнолітніх (тривалістю 31 календарний день) надається у зручний для них час. Конкретна дата початку відпустки повинна бути відома неповнолітньому працівникові не пізніше ніж за два тижні до початку відпустки.

Окрім того, законодавством України у галузі охорони праці встановлено такі норми щодо застосування праці неповнолітніх:

  • заборонено використовувати осіб, яким не виповнилося 18 років, на важких роботах, роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах;
  • забороняється приймати неповнолітніх на роботу за сумісництвом;
  • забороняється залучати неповнолітніх працівників до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні;
  • оплата учнів, що працюють у вільний від навчання час, здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку; 
  • відпустки за перший рік роботи неповнолітнім працівникам надаються за їх заявою і до закінчення 6-ти місяців безперервної роботи на такому підприємстві;
  • батьки, усиновителі, піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, у тому числі й строкового, коли продовження його чинності загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

Зазвичай підлітки виконують вельми широкий спектр робіт як удома, так і в сільському господарстві, торгівлі, послугах. Сьогодні діти досить активно організовують самостійні робочі місця спільно зі своїми ровесниками — миють машини, підробляють мийниками посуду в барі, розповсюджують рекламні матеріали. Чи можна назвати таку роботу працею в юридичному розумінні цього слова? Це — “чорний” ринок праці. Кількість неповнолітніх, які бажають працевлаштуватись, значно перевищує кількість офіційних робочих місць. Це підштовхує молодь до пошуків роботи у нерегламентованому (офіційно неоформленому) секторі економіки. Звичайно, влаштуватися на таку роботу простіше, скоріше за все, у вас є шанси знайти саме таку напівлегальну роботу. Але на такій роботі годі чекати виконання вимог законів, навряд чи буде забезпечено і охорону вашої праці, ніхто й не згадуватиме про пільги, що мають надаватися неповнолітнім. Крім того, є й небезпека взагалі залишитися ошуканим — адже ваші відносини ніде не зареєстровані, не закріплені юридично. Захистити вас у разі виникнення будь-яких проблем (вам не сплатили кошти чи сплатили набагато менше, ніж обіцяли, ви зазнали травми під час роботи тощо) буде важко або й взагалі неможливо. Тому кожен має замислитися, чи слід іти таким шляхом.

Аби застерегти себе від таких наслідків, пам’ятайте:

  • навіть якщо ви домовляєтеся з працедавцем усно, чітко з’ясуйте: термін вашого робочого часу денно, потижнево, розмір і вид заробітної платні (погодинній або залежно від обсягу виконаної праці); як і коли вона буде нараховуватись і виплачуватись.
  • якщо від вас не вимагають дозволу батьків на працевлаштування (а вам іще не виповнилося 16 років), це незаконно, і ваші права не захищені.
  • якщо вам обіцяють високу платню за тяжку, нічну працю то це, скоріш за все, нелегальна праця, і вам буде складно домогтися від роботодавця її реальної оплати.

Для отримання додаткової інформації звертайтеся до спеціалістів Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: вул. Кам’янецька, 38, тел. 79-46-68.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*