Профілактика правопорушень серед неповнолітніх

  Всім відомий вислів: “Діти – наше майбутнє”. Проте, на жаль, на сьогоднішній день надзвичайно гострою є проблема зростання злочинності серед осіб підліткового віку, адже кожний п’ятнадцятий злочин в Україні – справа рук неповнолітніх. Статистика показує, що найчастіше діти скоюють правопорушення під час навчального року, в період після закінчення занять у школі і до восьмої вечора.

P_20171120_104254  У підлітків завжди виникає бажання стати незалежним, спробувати щось нове, побувати в новій, цікавій обстановці. Це природно і, навіть, корисно для дітей – все це частина дорослішання. Але вони можуть ризикувати, особливо коли опиняються поза увагою своїх батьків. Тиск однолітків, нудьга, нестримна енергія, а можливо, й інші фактори, що впливають на поведінку, наприклад вживання пива … можуть призвести до невиправданого ризику – і, навіть, коштувати життя. Проявивши непослух один раз, дуже легко потім здійснити більш серйозний проступок, адже людина не народжується злочинцем, а стає ним через певні життєві обставини.

  Часто діти і підлітки думають, що за скоєний ними злочин ніякої відповідальності не буде, тому що вони неповнолітні. Проте гуманне ставлення до дітей у суспільстві аж ніяк не означає, що треба потурати їм у всьому. Навпаки, слід перевиховувати. Адже багато дорослих злочинців починали свою «кар’єру» ще в підлітковому віці. Неблагополучне побутове оточення, важке матеріальне становище сімей, не контрольованість з боку дорослих – усе це сприяє активізації кримінальної ситуації. Найпоширенішими злочинами серед учнівської молоді є крадіжки, хуліганство. Бажання самоствердитися штовхає деяких молодих людей до конфліктних ситуацій, скоєння зовні безпричинних, а іноді незрозумілих злочинних проявів: побити людей, з якими не порозумілися або просто випадкових.

P_20171120_105621  Саме тому, 20 листопада 2017 року Летичівським селищним центром соціальних служб для сімї, дітей та молоді в приміщенні Вербецької ЗОШ I-II cтупенів в рамках роботи Мобільно-Консультаційного пункту соціальної роботи спільно із сектором ювенальної превенції Летичівського відділу поліції було проведено захід з даної тематики для  учнів 6 – 9 класів.

  У ході бесіди учні були проінформовані щодо невтішної статистики злочинів, що здійснюється неповнолітніми, наслідки, до яких вони можуть призвести та яка настає відповідальність згідно законодавства України.

P_20171120_110830  Знання неповнолітніми певних законів, норм поведінки, своїх обов’язків перед суспільством, усвідомлення ними шкоди, відповідальності й вироблення у них правової свідомості зобов’язує добре поводитись та утримує від порушень правил поведінки.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*