«Профілактика рецидивної злочинності серед неповнолітніх»

Одним з основних напрямків роботи Ізяславського районного   центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є профілактика злочинності та  негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі.

Головним  із завдань цього напрямку  є соціальна  реабілітація осіб, звільнених з місць позбавлення волі,   надання соціальної допомоги дітям та молоді, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, здійснення профілактичної роботи з ними з метою недопущень повторних протиправних вчинків.

Питання соціальної реабілітації осіб, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, нині залишається надзвичайно актуальним. Від ефективності його вирішення значною мірою залежить моральне відродження і безпека суспільства, рівень рецидивної злочинності в державі.

З метою налагодження співпраці із суб’єктами соціальної роботи, що здійснюють свою діяльність із неповнолітніми, які засуджені з іспитовим терміном позбавлення волі, 28 березня 2016 року на базі Ізяславського РЦСССДМ відбулось засідання «круглого столу» «Профілактика рецидивної злочинності серед неповнолітніх». Участь у засіданні взяли директор Ізяславського РЦСССДМ Косовська С.А., ст. інспектор Ізяславського РВ КВІ УДПтС України у Хмельницькій області Булаєвський А.О., старший іспектор ювенальної превенції Ізяславського ВП Славутського ВП ГУНП в Хмельницькій області Гончарук М.Р., спеціаліст служби у справах дітей Ізяславської райдержадміністрації              Поцілуйко О.М. Також на засідання «круглого столу» було запрошені 2 неповнолітніх, які засуджені з іспитовим строком та перебувають на обліку КВІ  Ізяславського РЦСССДМ.

В ході обговорень було з’ясовано, що вкрай важливо здійснювати комплексні соціально-профілактичні заходи, спрямовані на запобігання повторного скоєння злочинів, а також недопущення аморальної, протиправної, іншої асоціальної поведінки дітей та молоді, попередження  впливу негативних явищ у молодіжному середовищі.

Із дітьми, які були присутні на заході, проведено бесіду з елементами тренінгу, в ході якої спільними зусиллями з’ясовано причини та наслідки протиправної поведінки. Приємно, що діти серед причин виділили такі, як  вживання алкоголю, невміння протистояти впливу оточуючих, відсутність життєвого досвіду, незнання законів тощо. Також дітям було запропоновано завдання для особистісного вивчення «Мої переваги та недоліки» та перегляд документального відеофільму «Діти за гратами».

В результаті  «круглого столу» суб’єкти із соціальної роботи  дійшли висновку, що задля досягнення успішного результату в напрямку профілактики рецидивної злочинності серед неповнолітніх необхідно проводити групову та індивідуальну роботу з метою соціальної реабілітації. Також надзвичайно важливо надавати комплекс психологічних, педагогічних, юридичних та медичних заходів, спрямованих на відновлення морального, психічного та фізичного стану дітей та молоді, їх соціальних функцій, приведення індивідуальної та колективної поведінки у відповідність із загально визначеними суспільними правилами.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100 VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*