ПІДЛІТКОВИЙ АЛКОГОЛІЗМ – ПРИЧИНИ ТА ПРОФІЛАКТИКА

Однією з найактуальніших на сьогоднішній день проблем є профілактика вживання алкоголю серед дітей та молоді. Найперша чарка в молодих руках – це вже є підлітковий алкоголізм: час включати сигнал небезпеки. Це не є перебільшення. У перехідні 14-15 років може проявитися жахлива картина алкоголізму 2-ї, а то й 3-ї стадій захворювання. В юні роки навіть в малих дозах алкоголь залишає рани, яким не судилося коли-небудь зарубцюватися.

Визначено ряд факторів підліткового алкоголізму:
особистий приклад батьків, наслідування своїх кумирів;

  • безперешкодний доступ підлітка до спиртних напоїв, алкогольних рекламних кампаній;

відсутність життєвого досвіду, страху перед алкоголем і підвищеним прагненням до бравади перед однолітками або конформізм підліткового періоду: якщо відмовляється випити «разом з усіма» сприймається, як “біла ворони”, його починають «клювати» і все закінчується «вигнанням зі зграї»;

  • відсутність уваги до власної дитини з боку батьків або їх надмірна опіка.

Алкоголь завдає незворотньої шкоди підлітковому організму. Регулярне вживання спиртного може повністю відключити репродуктивні функції в молодому організмі. Через півроку стриманості у хлопців вони здатні відновитися, а ось наслідки для дівчат носять необоротний характер. Молода печінка ще не пристосована до активної протидії такому захворюванню, як цироз. Виникають психічні та нервові розлади. Лікарі визначають ознаки гепатиту і панкреатиту, порушення роботи серцевого м’яза і легенів, підвищений артеріальний тиск.

П”ємо, але міру знаємо!” Таке часто можна почути від особи, що вживає алкоголь, будь то підліток чи дорослий чоловік. Насправді це, швидше, крилата фраза, ніж відображення факту. Тому що питущого зупинити важко. Дурман задоволення від першого ковтка випитого, звичайно ж, потягне на великі подвиги. Це вже і є схильність до алкоголю, точніше, до залежності від нього.
Як би не намагався законодавець захистити підлітка від реклами алкоголю, цікавість молодих і винахідливість PR -менеджерів питних кампаній, знаходять пролом в обмеженнях і заборонах: повністю ізолювати молодь від інформації про заборонений плід не вдасться.

Молодим людям доцільно дотримуватися наступних правил, які попередять виникнення згубної звички, а саме:

максимально поінформованість підлітків та батьків щодо проблеми підліткового алкоголізму;

триматися від першої чарки алкоголю, до досягнення віку фізичної зрілості, тобто до 18 -річчя;

айнятися будь-яким видом спорту, спортивними танцями або іншими захопленнями, які заповнили б вільний час і принесли користь фізичному здоров’ю або моральне задоволення;

ля втамування спраги ніколи не використовувати алкогольні напої;

-ретельніше обирати друзів: справжній друг ніколи не стане примушувати вживати алкоголь, тому що завжди буде поважати вибір товариша;

Значну увагу цій актуальній проблемі приділяють в Хмельницькому міському Центрі соціальних служб для сім`ї дітей та молоді, зокрема, надаються фахові консультації психолога, ведеться інформаційно-просвітницька робота серед учнівської та студентської молоді міста. 19.01.16 у Хмельницькому вищому професійному училищі №25 та 20.01.16р. в Хмельницькому вищому професійному училищі №4, психологом Центру було проведено відеолекторій щодо профілактики вживання алкоголю в молодіжному середовищі .

Пам”ятаймо! Вірний та правильний вибір підлітка – це здоров’я. Шановні дорослі, не нехтуйте цим даром природи та навчіть цьому своїх дітей. Будьте здорові!

    

За інформацією Хмельницького міського Центру

соціальних служб для сім`ї дітей та молоді

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*