Робота після відпустки: поради психолога

   Кожна працююча людина цілий рік з нетерпінням чекає однієї події – заслуженої відпустки. Зазвичай, для більшості відпустка – це море, пляж, екскурсії, нові враження і багато позитивних емоцій. І не важливо скільки тривала відпустка – два тижні або місяць, після неї завжди дуже важко повертатися до щоденної праці. У психології існує навіть такий термін – «післявідпустковий синдром», який характеризує стан людини, яка після відпочинку повертається на роботу і стикається з психологічними труднощами і адаптаційним стресом. Крім цього, психологи стверджують, що ступінь тяжкості «післявідпускного синдрому» залежить від того, яку саме посаду займає людина, а ступінь її відповідальності на роботі. Але, тим не менш, на роботу повертатися треба всім і тільки від людини залежить, наскільки важким і хворобливим буде це повернення. Існує кілька розроблених психологами способів, які допоможуть зменшити адаптаційний період на роботі після відпочинку і зробити його менш болючим.

   Перший вихід після відпустки краще перенести на кінець робочого тижняна-работе-640x394

   Краще завчасно, ще до відпустки подбати про те, щоб вийти на роботу в четвер або в п’ятницю. Психологи вважають, що ці дні є ідеальними для виходу після тривалого відпочинку, оскільки якщо виходити на роботу в понеділок, увесь робочий тиждень піде на адаптацію, і, звичайно, про продуктивність праці в цей період говорити взагалі не доводиться.

   В роботу слід вникати поступово

   Вчені вже довели, що за час відпустки у людини знижується інтелект на декілька пунктів, підвищення потім відбувається дуже плавно. Тому не варто з першого дня братися за найважчі та відповідальні справи, починайте з більш легких і поступово переходьте до складних. В середньому адаптація може зайняти до двох тижнів.

   Підготуйте на роботі «грунт» для повернення

   Всім відомо, що найважче – це «початок» будь-якого проекту. Тому перед відходом у відпустку подбайте про те, щоб у вас були розпочаті або знаходилися на стадії завершення проекти, які ви після відпустки просто будете продовжувати робити. І ще один момент, включіть на електронній пошті автоматичні повідомлення про те, що ви не будете якийсь час відповідати на листи. В іншому випадку, в перший день ви витратите дуже багато часу на пояснення діловим партнерам, чому ви так довго не відповідали на повідомлення.

   Поверніться з поїздки за кілька днів до початку трудових буднів

   Звичайно, якщо ваша відпустка дозволяє вам це. Люди, які відпочивають не більше двох тижнів, навряд чи зможуть дозволити собі подібну розкіш – приїхати за кілька днів до початку роботи, відіспатися і психологічно настроїти себе на працю.

   Постарайтеся кілька разів відпочивати протягом трудового дня

   Даремно більшість вважає, що після відпустки людина повна сил і енергії. Після гарної відпустки відпочинок просто необхідний, щоб увійти в нормальний ритм і повернутися думками до звичного життя. Психологи вважають, що часті кава-брейки та прогулянки по офісу допоможуть відпочити і налаштуватися на сумлінну працю.

   Постарайтеся більше спати

   Висипатися після відпустки дуже важливо! Під час сну нервова система відновлюється, і людина заряджається енергією. Постарайтеся лягати до опівночі, так як навіть одна година сну до опівночі замінить дві після.

   Не затримуйтеся на роботі

   Навіть якщо справ накопичилося багато, не слід перший робочий тиждень залишатися в офісі після закінчення робочого дня. В іншому випадку, вже через три дні після виходу на роботу, ви навіть і не згадаєте, як прекрасно провели відпустку.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*