Спеціалізоване формування «Служба соціальної підтримки сім’ї» допомагає сім’ям, які перебувають в складних життєвих обставинах

  В існуючих сьогодні в Україні соціально-економічних умовах значна кількість українських сімей потребує соціального захисту і допомоги, які тією чи іншою мірою надаються державними організаціями.

  Соціальна робота з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах, є одним з пріоритетних напрямів діяльності Дунаєвецького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. В зазначеному напрямку роботи одним з найголовніших чинників є раннє виявлення сімей, які потребують сторонньої допомоги, з метою профілактики сімейного неблагополуччя, своєчасного виявлення проблем та надання відповідної якісної допомоги спрямованої на вихід сімей зі складних життєвих обставин та повернення до повноцінного життя.

  Встановлено державні критерії, за якими сім’я визначається як така, що опинилася у складних життєвих обставинах – це інвалідність батьків або дітей, вимушена міграція, наркотична або алкогольна залежність одного з членів сімей, перебування одного з членів сім’ї у місцях позбавленні волі, ВІЛ-інфекція, насильство, безпритульність, сирітство, зневажене ставлення і складні стосунки в сім’ї, безробіття та багато ін.

  В ході своєї роботи Служба виявляє та обліковує сім’ї, які опинилися в СЖО, здійснює соціальний супровід різних категорій сімей, надає консультації з питань виховання дітей в сім’ї, догляду за дитиною, виступає посередником між дитиною, членами її сім`ї і адміністраціями навчальних закладів, сприяє пошуку житла, оформленню державних допомог, пенсій, пільг, наданню гуманітарної допомоги з різних джерел, незаборонених чинним законодавством, переадресовує до центрів зайнятості для подальшого працевлаштування, сприяє у влаштуванні дітей – сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування в прийомні сім`ї, ДБСТ та ін..

  Незважаючи на скорочення штату та брак фахівців, кількість сімей на обліку ЦСССДМ зростає.

  Так, нещодавно було отримано повідомлення про чергову родину, в якій виховується двоє неповнолітніх дітей, що переїхали з сусіднього району. Центром, спільно із залученими відповідними структурами комісійно було відвідано родину, складено початкову оцінку потреб, надано ряд відповідних консультацій та зауважень стосовно  подальшого планування життя на території району.

  Також, в оперативному порядку, завдяки небайдужим людям для даної родини вже зібрано гуманітарну допомогу у вигляді дитячого одягу та іграшок.

  В подальшому родину планується взяти під соціальний супровід з метою захисту і забезпечення дотримання прав та інтересів дітей, сприяння у покращенні соціально-побутових умов, профілактики соціально небезпечних хвороб та популяризації здорового способу життя, оформлення необхідних пакетів документів, відстеження вчасності отримання батьками державних виплат на утримання дітей; надання консультацій з питань чинного законодавства та ін..

18072017

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*