Україна підписала перший двосторонній договір щодо захисту прав дітей з Литвою

277775645_355531213279553_7487558168868828715_nМарина Лазебна, Міністр соціальної політики України, та Моніка Навіцкене Міністр з соціальних питань та праці Литви підписали перший двосторонній договір про співпрацю щодо захисту прав дітей, переміщених з України внаслідок війни Росії проти України.

Підписання відбулось в рамках візиту до України Прем’єр-міністра Литовської Республіки Інгріди Шимоніте з делегацією.

«Це важливий перший крок на шляху до створення в країнах ЄС єдиної транскордонної політики захисту прав українців, переміщених внаслідок війни Росії проти України. Проекти таких двосторонніх договорів ми надіслали до 23 країн ЄС, відпрацьовуємо їх з кожною країною та найближчим часом очікуємо на підписання наступних. Литовська Республіка стала першою країною, яка гармонізувала свою політику допомоги українським дітям з вимогами нашого законодавства та з потребами дітей у поточних складних реаліях. Я щиро дякую за таку позицію уряду Литовської Республіки та особисто Міністру з соціальних питань та праці Литви», – прокоментувала Марина Лазебна.

Підписаний договір охоплює захист прав та забезпечення потреб переміщених внаслідок воєнних дій з території України, на територію Литовської Республіки:

  • дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та інших дітей, які в Україні були зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування та / або проживали в таких закладах,
  • дітей, влаштованих у сім’ї патронатних вихователів, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, під опіку або піклування,
  • батьківських дітей.

Договором визначаються уповноважені органи, зобов’язання та дії кожної зі сторін щодо:

  • Переміщення дітей з України на територію Литви.
  • Прийому, розміщення дітей та постановки їх на облік.
  • Організації допомоги у поселенні, забезпеченні основних життєвих потреб дітей.
  • Унеможливлення проведення процедур усиновлення дітей з України під час війни в Україні.
  • Гарантування захисту прав та законних інтересів дітей, інформування дітей про їхні права у доступній для дітей формі, наданням їм на території Литовської Республіки необхідних послуг.
  • Обміну інформацією щодо дітей та їхніх потреб,
  • Повернення українських дітей додому після покращення ситуації в Україні.

Міністр повідомила, що зараз із майже 42 тисяч українців, які перемістились до Литви, рятуючись від війни, 17,5 тисяч – це діти.

Українці, які отримали тимчасовий захист у Литві, мають право на отримання різних видів допомоги на дітей та соціальних послуг на рівні з громадянами Литви. Це і допомога по вагітності та пологах, одноразова допомога при народженні дитини (до 1,5 років), безкоштовне харчування в школі в перших двох класах, безкоштовне харчування в школі в будь-якому класі та допомога на придбання шкільного приладдя, якщо родина має низькі доходи, медична допомога та інші послуги.

Детально з інформацією про перебування громадян України у Литві, в тому числі родин з дітьми, та про захист прав дітей можна дізнатись за посиланням:

https://socmin.lrv.lt/…/informatsiia-dlia-gromadian…

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*