«Формування прив’язаності та стосунків, які тривають усе життя»

Сьогодні, 16.12.2022 року, відбулося завершальне  навчання шостого циклу для кандидатів у прийомні батьки, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників, усиновителів. Заступник Хмельницького обласного центру соціальних служб Наталія Мельник та начальник відділу методичного забезпечення со20221216_122625ціальної роботи та навчальних заходів  Наталія Гонта презентували тему «Формування прив’язаності та стосунків, які тривають усе життя».

Першим чином тренери говорили про прив’язаність – емоційний зв’язок, який утворюється між дітьми різної вікової категорії і батьками. Адже це засіб, за допомогою якого діти задовольняють свої основні потреби. Наталія Мельник наголосила, що при порушенні кола прив’язаності, а це виникає через недоотримання  уваги і позитивних емоцій, дитину потрібно пильнувати в усіх сенсах цього слова. Коли чадо потрапляє в сім’ю, варто не забути і обмежити  коло спілкування в домі, аби дитина краще пішла на контакт з батьками… Наталія Гонта доповнила, що мова йде про довіру, бо це, як відомо, психологічний стан внутрішнього спокою, що проявляється за відсутності подразників та переживань.

Слід зауважити, що прив’язаність формується не з першого дня перебування дитини разом із людьми, які починають виховувати дитину. Для цього потрібно пройти етапи  адаптації дитини. Перших два – «Знайомство» і «Медовий місяць». Цей проміжок часу найкращий для обох сторін. Адже діти показують себе з найкращого боку, а батьки – тішаться цим. Але рано чи пізно настає той час, коли дитина запитує себе чи вона у цій родині назавжди… Цей етап – «Бешкетний період». Тут тато з мамою мають бути готовими до всього. Головне, у жодному разі не засумніватися у собі в першу чергу, не сказати дитині, що її віддадуть назад в інтернатний заклад. Лише потім настає період «Справжня дитина».

По завершенню навчання присутні подякували спеціалістам за безцінний досвід, яким вони поділились.

20221216_151121 20221216_151151

 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*