Чи варто розвивати емпатію у дитини

empathy2_i  Як часто ваші діти кажуть «дякую» або «вибачте» без ваших про те нагадувань? Чи буває таке, що вони сміються з чужого болю чи просто не зважають на почуття інших людей? Не поспішайте панікувати, що ваша дитина виросте жорстокою, адже, співпереживання та емпатію можна розвивати.

  Що таке емпатія?

  “Емпатія” – це здатність сприймати точку зору іншого і регулювати власні емоційні реакції відповідно до цього. Емпатія сприяє емоційній стабільності, стійкості, покращує здатність долати труднощі, налагоджувати соціальні зв’язки та підвищує загальний рівень задоволеності життям. Розвиток емпатії повністю лежить на батьках. Чому? Тому що співчуття – це не просто духовний розвиток дитини, а ще й вивчення взаємин між людьми. Діти починають придивлятися до оточуючих і вже намагаються проектувати їх емоції на себе, тобто шукати в них схожі переживання зі своїми почуттями.

  Важливість обіймів

  Давайте своїм дітям вдосталь фізичного контакту, Дослідження показують, що люди, яким вистачає обіймів, ніжних дотиків та інших подібних фізичних контактів, відчувають підвищення рівня окситоцину. Це, як вважають дослідники, сприяє покращенню здатності розпізнавати, розуміти і відкликатися на переживання інших.

  Поважайте особистість дитини

  Ставтеся до дитини як до особистості з власною точкою зору. Це дозволяє сприймати унікальні погляди таемоції Вашої дитини без будь-яких неточних припущень або проекцій. Це також допомагає прийняти думку про те, що “цілком нормально приймати унікальні ідеї та прагнення інших людей, їх бажання, переконання, почуття та думки”.

  Грайте разом в рольові ігри разом

  В одному з досліджень дітей попросили зобразити складнощі старості (одягнувши окуляри для імітування поганого зору і рукавички для стримування дрібної моторики), і вони в результаті мали набагато більше співчуття до людей похилого віку. Просто запитати дитину: “як би ти себе почував/ла, якщо….” є не настільки ефективним, як запропонувати побути у вказаній ситуації під час гри. Також можна прочитати насичену емоціями казку, а потім з дітьми обговорити кожного героя, описати їх риси характеру, підвести якийсь підсумок. Якби вміли говорити рибки, які живуть в акваріумі, і морські мешканці, що б вони могли повідати. Через рольові гри дитина вчиться перевтілюватися, при цьому розвиває душевність і таким чином починає розбиратися в емоційному світі іншої людини.

  Схожість з іншими

  Дослідження показують, що діти більш схильні проявляти емпатію до тих дітей, які схожі на них. Якщо Ваша дитина сердиться на свого молодшого брата через те, що він створює багато шуму, розкажіть, що коли їй самій було три роки, вона також любила видавати безліч звуків під час гри. Пояснюйте дитині соціальні передумови правил замість того, щоб погрожувати покараннями.  Вчіть її, що не треба бити інших, тому що це “завдає болю іншим”, а не тому що за це вона дістане покарання. Розкажіть їй про наслідки крадіжки на прикладі жертви, а не про те, як “злочинці потрапляють до в’язниці”.

  Приклад батьків

  Проявляйте емпатію до інших людей у присутності дитини. Показуючи ваше розуміння поглядів інших людей і проявляючи співчуття до їхніх ситуацій, ви моделюєте аналогічну поведінку вашої дитини. Книги, фільми та реальне життя можуть надати можливості для демонстрації власної емпатії. Поміркуйте разом про те, як наші почуття впливають на нашу поведінку Запропонуйте дитині пошукати зв’язок між тим, як вона відчувала себе нікчемною, коли отримала низьку оцінку, і тим, як через дві години після цього вона назвала свого молодшого брата дурним. Привчайте свою дитину неупереджено сприймати світ. Проявляйте емпатію до вашої дитини та навчайте її вирішувати проблеми навіть тоді, коли вона має негативні почуття. Дослідження показують, що діти більш схильні проявляти емпатію до інших, якщо їхні батьки проявляють співчуття і підтримують їх весь час, а не тільки тоді, коли вони засмучені.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*