Шанс на звичне життя: як відбувається реабілітація нарко- та алкозалежних українців у спеціальних центрах

Кімната для дискотек, занять спортом, ігор, читання та навіть власне господарство –  так виглядає державний реабілітаційний центр для нарко- та алкозалежних «Вікторія». Усього таких закладів в Україні –4. Нині тільки три із них – робочі. І один – на Хмельниччині.

Сьогодні тут на спеціальній терапії  – 24 людини. Серед них і чоловіки, і жінки різного віку. Живуть за спеціальним денним розпорядком. Самостійно готують сніданки, обіди та вечері. До прикладу, нині у меню манна каша на домашньому молоці, макаронний суп та млинці.

Передісторія кожного, хто потрапив у це місце – різна.  Та спільним є – невміння зупинитися вчасно. Наслідки – тяжкі, розповідає один із реабілітантів. А позбутися загрозливої для життя залежності самотужки – вкрай складно. Чоловік мріє про, здавалося б, найпростіше – звичайне життя та повноцінну сім’ю. Така реабілітація проходить у декілька етапів – розповідає директор «Вікторії». Перший – називають «локатором».Після другого етапу мешканці центру вже можуть бути наставниками для колег-новачків і навіть отримати «відпустку»,  щоправда, під наглядом.Таким чином відбувається ресоціалізація. Та, на жаль, не усім вдається зробити це з першого разу. Лише для 30-ти відсотків – боротьба із залежністю успішна.  І на переломному етапі такі люди потребують найбільшої уваги та підтримки від рідних та близьких.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*