Що таке торгівля людьми?

скачанные файлы (1)  Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Експлуататори отримують прибуток через контроль та експлуатацію інших людей. Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації.

  Слід пам’ятати, що жертвою торгівців людьми може стати будь-яка особа, незалежно від віку та статі.

  Основними уразливими категоріями осіб, які відносяться до групи ризику потрапити до торгівців людьми є:

  • незаміжні жінки, самотні матері, розлучені особи;
  • молодь, діти вулиці, діти-сироти, вихідці з неблагополучних сімей;
  • сільське населення;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • іноземні громадяни – трудові мігранти;
  • особи, які зазнали насильства, у тому числі сексуального;
  • бідні, малозабезпечені особи;
  • особи з проблемами психічного здоров’я.

  Найбільш вразливими категоріями за віком  є:

  • жінки у віці 18-26 років, у першу чергу незаміжні (вразливі до сексуальної експлуатації);
  • чоловіки у віці 25-60 років, у першу чергу одружені (вразливі  до трудової експлуатації);
  • діти у віці 13-18 років, у першу чергу дівчатка з неповних сімей (коли один із батьків нерідний).

  Торгівля людьми є третім за прибутковістю видом злочинної діяльності, після продажу зброї та наркотиків. Торгівля людьми має різні види, серед яких примусова праця, рабство, сексуальна експлуатація, використання у порнобізнесі, примусова вагітність, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання у жебрацтві, втягнення взлочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини.

  Якщо Ви їдете за кордон законно працювати, необхідно отримати робочу візу. Туристична або гостьова віза не дає права на роботу. Ви можете стикнутися з нелегальним становищем, експлуатацією та принизливою депортацією із країни.

  Залиште своїм родичам та друзям декілька копій наступних документів: внутрішнього паспорту України, закордонного паспорту, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних документів та фотографії. До того ж, повідомте їм телефонні номери свого роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання.

  Якщо за кордоном Ви потрапили у важку ситуацію, зверніться по допомогу до посольства або консульства України в країні перебування або зателефонуйте до Міністерства закордонних справ України.

  Хмельницький міський Центр проводить регулярну лекційно-просвітницьку роботу серед молоді, а також з особами що постраждали від торгівлі людьми та їх сім’ями.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*