Як відучити дитину брехати

images  Дитяча брехня. Іноді дорослим, вона здається такою нехитрою і наївною. Але причини того, що дитина починає брехати батькам, нешкідливими або незначущими назвати ніяк не можна. Не поспішайте засуджувати і карати доньку чи сина за брехню.

  Як би сумно це не звучало, але те, що дитина почала вам брехати, говорить про кризу довіри у ваших стосунках. І шукати шляхи виходу з цієї кризи потрібно саме вам, батькам, як більш досвідченим, врівноваженим, авторитетним. Причин того що діти починають говорити неправду може бути декілька.

  Надмірна суворість

  Якщо ви виховуєте дитину в строгості і караєте за вчинені проступки, то дивуватися тому, що дитина вам бреше, намагаючись уникнути чергового осуду не варто.

  Гра почуттями

  Якщо ви демонстративно засмучуєтеся, хапаєтеся за серце, звинувачуйте дитину в своєму поганому самопочутті після її витівок або поганих оцінок, ви самі провокуєте доньку чи сина всіляко приховувати свої промахи, щоб, просто, не засмучувати вас.

  Недолік уваги

  Якщо дитина вигадує і розповідає всім, хто готовий її слухати, історії про щасливу сім’ю, про те, як її люблять батьки, то, можливо саме всього цього їй не вистачає в дійсності. Дитина обманює тільки для того, щоб привернути до себе вашу увагу, якої  їй так бракує.

  Комплекс неповноцінності

  Дитина може бути незадоволена собою. Це відбувається тоді, коли батьки її часто критикують, розвиваючи тим самим у маленькій людині комплекс неповноцінності. Брехня в даному випадку – це спроба змінити, прикрасити не дуже райдужну дійсність. Стати в своїх очах і в очах оточуючих гідним поваги і захоплення. Якщо за характером брехні дитини вам вдалося визначити її основні причини, то половину шляху до викорінення цієї звички пройдено. Що ж робити далі.

  Зберігайте спокій

  Сядьте поруч із дитиною так, щоб ваші очі знаходилися на одному рівні. Спокійно скажіть, що ви знаєте, що дитина збрехала. Попросіть сказати вам правду, запевнивши попередньо, що сердитися так само, як і карати  не будете.

  Тримайте слово

  Обов’язково при цьому ви повинні підкреслити, як сильно любите дитину. І що б вона не зробила, любити менше не станете. Коли дитина перейметься до вас довірою і розповість вам правду, стримаєте своє слово – не сваріть її.

  Допоможіть розібратися

  Допоможіть дитині розібратися в сформованій ситуації. Поясніть, що вона зробила неправильно. І обов’язково розкажіть, як в даній ситуації потрібно було вчинити. Закінчіть розмову ще одним поясненням, що ви її любите  і в будь-якій ситуації готові прийти дитині на допомогу.

  Особистий простір

  Коли діти досягають підліткового віку, дуже часто причина їх брехні полягає в бажанні створити для себе особистий простір, незалежну від дорослих територію, де господарем буде тільки сама дитина. І ваше завдання – цю територію своєму тінейджеру надати. У розумних межах, звичайно. Але щоб дати дитині реально відчути, що вона перейшла на нову сходинку дорослішання.

  Окресліть рамки

 Проте більша самостійність – це не синонім вседозволеності. Тому тут важливо чітко окреслити рамки самостійності підлітка на даному віковому етапі. Та ще важливіше, щоб з цими рамками погодилася сама дитина. Дискутуйте і будьте готові до компромісів. Можете навіть укласти договір у письмовому вигляді. Пам’ятайте, брехня не зникне відразу ж після того, як ви поговорили з дитиною. Дайте на це час. Дитина буде чесною з батьками, коли не боятиметься покарань та гніву, відчуватиме підтримку, щоб не сталося, чутиме в свою адресу похвалу та заохочення, якщо у ваших стосунках пануватиме довіра та взаєморозуміння. Не менш важливий і особистий приклад. Наскільки щирі, чесні і відкриті ви самі, настільки ваші діти ці якості від вас і переймуть. Створіть атмосферу злагоди і гармонії в сім’ї. І тоді маленькі її члени не будуть шукати порятунку від страждання і самотності у брехні…

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*