Як розпізнати брехню за мімікою та жестами

1Рухи головою на конкретне питання
  Уявіть, буцім -то ви поставили своєму співрозмовникові конкретне запитання, відповідь на яке не треба довго обмізковувати, але перед тим, як відповісти, – він починає крутити головою (повертати її вліво або вправо, відкидати назад). Будьте певні, він говорить неправду. Мимовільний рух головою в цей момент сигналізує про брехню.
Мікроусмішка
  Мікроусмішка у спілкуванні, яка не обумовлена темою розмови, називається “задоволення від обману”. Це вираз, який з’являється менш, ніж на секунду на нашому обличчі, а потім зникає. Пояснюється це тим, що мозок, точніше, одна з його частин, яка відповідає за емоції, реагує швидше частини, що відповідає за брехню. Ми внутрішньо тішимося, радіємо, що нам вийде ошукати співрозмовника, саме тому ми посміхаємося. Проте згодом, частина мозку, що відповідає за брехню, все ж посилає потрібний сигнал, на кшталт “ти видаєш себе” і усмішка зникає з обличчя. “У реальних брехунів при розмові з’являється мікроусмішка. Вони ніби радіють в середині, що їх не підловили. Також на брехню може вказувати постійне стискання губ. Мають насторожити надто демонстративні жести – такі часто використовують впливові люди на своїх виступах, щоб привернути увагу до них, але відвернути від сказаного. Варто також звертати увагу на манеру розмови. У мові людини, яка хоче збрехати, часто можна чути багато узагальнень: “ніколи”, “завжди”, “усі”.
Людина сидить або стоїть надто рівно
  Більшість людей схильна вважати, що брешуть саме ті, хто постійно смикається і це – цілком виправдано. Проте варто звертати увагу і на людей, які взагалі не рухаються, адже це наявна ознака того, що людина говорить неправду. У нормальній розмові людина поводиться розслаблено та невимушено, а брешучи – напружується, а відтак – сидить або стоїть рівно.
Агресія та дратівливість
  Якщо вам все ж вдалося розпізнати брехню співрозмовника, то він, побачивши це або почувши, стає агресивним та дратівливим. Йдеться не про ту агресію, яка зумовлює бійку, – зовсім ні. Просто співрозмовник починає демонстративно тицяти у ваш бік вказівним пальцем, все ж приховуючи правду.
  Згадайте, як часто ви говорили людям, що вони ошукують вас, а вслід чули агресивні вислови? Це ознака того, що людина виказала свою брехню.
  Мимовільні дотики до обличчя або прикривання рота
  Люди, які так роблять, у прямому сенсі закривають основний канал комунікації. Усім відомо про цей характерний прояв брехні, проте багато людей продовжують це робити. Чому? Все досить просто: ми не в змозі контролювати наші рухи, які виникають на рефлекторному рівні, тобто природно.
Погляд брехуна Щоб контролювати вас та тримати все під своїм контролем, брехун, як правило, буде дивитися не кліпаючи. Коли людина говорить правду, вона природно може відвести очі вбік. Брехуни ж полюбляють “холодний погляд”, який змушує об’єкт ошукування ніяковіти. Проте надмірний рух очей також видає неправду. Є визначена схема руху очей під час обману, вона називається “діагональ брехні”, тобто коли очі рухаються із візуальної конструкції (стіни, двері, шафи) до співрозмовника. Цей погляд може рухатись із верхнього правого кута до нижнього лівого кута в один або інший бік. Також буває, що коли людина збрехала, вона одразу опускає очі вниз і часто червоніє.
Зміна ритму дихання
  Дихання людини має здатність, як пришвидшуватися, так і уповільнюватися, все залежить від її індивідуальних особливостей. Різка зміна швидкості серцебиття та приливу крові пояснюється вимушеним напруженням людини, яка говорить неправду.
Надлишок слів
  Коли співрозмовник видає інформацію, яка не стосується вашого питання або обговорюваної теми загалом, велика ймовірність того, що він ошукує вас. В такий спосіб брехун намагається переключити вашу увагу, перевівши розмову в геть інший бік.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*