Європейський день захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації

18 листопада європейська спільнота відзначає День захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації.

«Результати опитування дітей свідчать, що кожна п’ята дитина зазнавала різних форм сексуального насильства, а в Україні їх число складає21%. У понад 80% таких випадків злочинець є знайомою для дитини людиною, у 90% випадків, про насильство стосовно дитини ніхто не повідомляє в поліцію», – інформує Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.

Сексуальне насильство та сексуальна експлуатація дітей є серйозним порушенням прав дитини та має довготривалі і руйнівні наслідки на все життя. Основними завданнями Європейського дня захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації є підвищення рівня обізнаності суспільства про проблему сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей.

Протягом тижня Деражнянським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводилася інформаційна кампанія з питань захисту дітей та профілактики цього явища. Підлітки дізналися, як діяти у небезпечній ситуацію, куди звернутися по допомогу. Вони отримали буклети та інформаційні листівки та переглянули мультиплікаційний фільм “Поділися з тим, кому довіряєш”, головне послання, якого: “Ніхто не має права змусити тебе робити те, від чого тобі соромно і неприємно”.

Всупереч поширеній думці, сексуальне насильство над дітьми є сімейний явищем. 

Існують дані, що контактного сексуального насильства до 14 років зазнали 20–30% дівчат і близько 10% хлопців, причому лише 25% нападників – це зовсім сторонні для дитини особи. У 75% випадків ґвалтівники знайомі дитині: у 45% випадків агресором стає родич, у 30% випадків – далекий знайомий (наприклад, друг брата, коханець матері). Серед родичів особами, що найчастіше скоюють насильство, стають батько, вітчим, піклувальник. Відстежується зростання кількості випадків інцесту в процесі дорослішання дівчини (загалом хлопці зазнають сексуального насильства у більш ранньому віці, аніж дівчата).

Для попередження ситуацій насильства вкрай важливо відкрито обговорювати проблему, проводити відповідне навчання фахівців, здійснювати просвітницьку діяльність серед батьків та дітей.

З цією метою Деражнянським РЦСССДМ проведено засідання круглого столу на тему: “Сексуальна експлуатація дітей. Причини і шляхи подолання”, яке відбулося за участю заступника голови райдержадміністрації О. Пилипчука. Учасниками його були представники установ та організацій, відповідальних за реалізацію державної політики у сфері запобігання насильству в сім’ї: центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді,  управління соціального захисту населення,  відділу освіти, відділення поліції  та бюро правової допомоги.

Хоч найчастіше випадки сексуального насильства вчиняються у сім’ї, проте саме сім’я має бути місцем для дитини, де вона завжди буде почута, вислухана і захищена.

Один з найнадійніших способів, який допоможе батькам навчити дитину протистояти насильству, полягає в тому, щоб проводити з ним якомога більше часу, стаючи таким чином невід’ємною частиною його дитинства і юнацтва. Діти, які відчувають дефіцит батьківської уваги, з більшою вірогідністю виявлять цікавість до того увазі, яку може приділити їм гвалтівник. Злочинці такого роду дуже добре розуміють дітей і з легкістю опановують увагою тих з них, кому такої уваги бракує будинку, або тих, у кого накопичилося безліч питань про секс, на які вони не можуть знайти відповідей. Такі люди швидко входять до них в довіру, вони вміють співпереживати їм і розуміти їх, стаючи для них зразком дорослої людини, до якого вони тягнуться. На превеликий жаль, ці злочинці роблять за вас частину вашої роботи по вихованню дитини або навіть більше того.

Пам’ятайте, що сексуальне насильство впливає на фізичне та психічне здоров’я і розвиток дитини, порушує процес її соціалізації. Травматичні наслідки насильницьких дій можуть негативно впливати на особистісний розвиток дитини протягом тривалого часу, інколи — все життя.

Національна дитяча «гаряча лінія» працює щоденно, окрім неділі, з 10:00 до 20:00 (0800500225 або з мобільного 772).

imag1020 20161117_130641

Березюк Галини Михайлівна,

директор Деражнянського районного 

центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*