Інформація щодо змін у нормативно-правових документах

Проблема насильства в сім’ї останніми роками в країні почала вивчатися більш детально. Особлива увага приділялася, зокрема, соціально-психологічним аспектам проблеми насильства. Також необхідно звернути увагу на  специфіку домашнього насильства і, головне, як впливає ця ситуація на особистісний розвиток людини/дитини.

Так, аналізуючи явища домашнього насильства,  на Хмельниччині обласним центром соціальних служб на цю тему  проводилося протягом року чимало  онлайн-навчань для фахівців із соціальної роботи/спеціалістів, які надають послуги в громадах. До прикладу,  це «Робота із сім’ями та дітьми, які перебувають у СЖО (складні життєві обставини) в військовий період», «Здійснення соціальної роботи з сім’ями, де вчиняється насильство», «Профілактика торгівлі людьми», «Особливості забезпечення роботи мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства  за ознакою статі», тощо. Крім того, в області створено та діє 48 Мобільних бригад (МБ).  Станом на 01.12.2022 року  до спеціалістів  МБ надійшло 956 повідомлень про насильство. Мобільна бригада  здійснила 773 планових виїзди, а  352 – екстрених.  Охоплено  1747 сімей/осіб, з яких 938 підтвердились випадки домашнього насильства. Варто наголосити, що роботою Мобільної бригади охоплено 957 внутрішньо переміщених осіб.

Зважаючи на актуальність проблеми насильства в сім’ї, Кабінетом Міністрів України прийнято постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі» від 9 грудня 2022 р. № 1372.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*