Що таке абьюз в дитячо-батьківських відносинах і чим він загрожує

IMG_20210219_132027_371Що таке абьюз? Від англійського abuse – «зловживати; ображати ». Дослівно: зловживати близькою людиною. Фактично:скоювати насильство по відношенню до близької людини (психологічне, фізичне, сексуальне та інше).
Ключова особливість абьюзу – це подвійність: насильство, прикрите благими намірами. У дитячо-батьківських відносинах це жорстокість, прикрита правомірністю «виховання». Відчуваючи повну і незаперечну владу над дитиною, батьки можуть  скористатися нею зовсім не на користь.
Прийнято вважати, що насильство – це те, що залишає синці. Але це не так. Часто насильство залишає душевні рани, яких  не видно зі сторони. У більшості випадків знайомі навіть не підозрюють, що в родині існує проблема. Більш того, самі батьки не завжди усвідомлюють, що відбувається саме це.
Психологічне насильство – саме цей вид абьюзивних відносин найчастіше ховається від розуміння в сім’ї. Батько вважає, що «виховує на благо», а насправді робить найсильніший тиск:
принижує, ображає, знецінює;
заперечує почуття, права дитини на свою думку, загрожує.
«Ти мовчи, тебе не питають!», «Не зли мене!», «Ще хоч слово, і ти знаєш що буде!», «Ну все, неси ремінь» – і дитина сама йде за знаряддям, яке заподіє йому біль.
Як наслідок: тотальний контроль, вимога повного підпорядкування, ніяких компромісів. 
Якщо дитина все ж проявляє волю, свою думку, діє інакше – покарання (фізичне, економічне, психологічне). Одне з найбільш «тихих» і небезпечних – ігнорування. Батьки не відповідають на слова, ігнорують прохання і скарги, демонстративно виявляють байдужість. Немає нічого гіршого для дитини, ніж бути «невидимкою» або «знедоленим» власними мамою / татом.
Після конфлікту батьки перекладають відповідальність на дитину: «Ти мене змусив (а)» або «Ось до чого мати довів, у мене знову серце болить». У підсумку на дитину і вина, і відповідальність, і біль.
Звичайно, дитина не може розв’язати цю ситуацію , адже він дійсно любить батька і хоче бути прийнятим ними. Що ж робити? «А раптом, правда, я приношу лише шкоду?»
Далі два варіанти:
дитина підкоряється – повністю «розчиняється» особистість дитини;
дитина бунтує – демонстративна поведінка без всяких кордонів (аж до девіантної).
Можливі наслідки абьюзівних відносин:
пригнічується воля дитини;
знищується віра в себе;
підривається самооцінка;
з’являються страхи;
дитина не може навчитися приймати рішення.
Вихід з абьюзівних відносин – перестати маніпулювати. Це можливо, коли один з батьків бере відповідальність: «Це не ти змусив, це я не впорався», «Я, дійсно, хотів” як краще “, але був не правий», «Я сам був не правий». І в родині починають закріплюватися поняття:
довіри;
виконання обіцянок;
цінність слова;
цінність самої людини.
Повірте, не обов’язково бути «жорстким», щоб тебе чули.
Сьогоднішній меседж: давайте будемо більш уважними до того, як ми спілкуємося з дітьми. Ми всі рішення приймаємо самі. Вибір є завжди.
Автор замітки: заступник директора Гуранська Тетяна

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*