Бережи своє здоров’я: що необхідно знати про туберкульоз

IMG-503cd1e7dcb1d3bf34e467ce8af6d501-V (1)  13 березня 2019 року спеціалістами відділу соціальної роботи з населенням ВК Полонської міської ради ОТГ за участі викладацького корпусу в Полонській ЗОШ І-ІІ ступенів № 6 для учнів 8 та 9 класів був проведений захід на тему: «Бережи своє здоров’я: що необхідно знати про туберкульоз».

  Туберкульоз – інфекційне захворювання, яке викликається мікобактеріями туберкульозу і характеризується розвитком клітинної алергії, поліморфною клінічною картиною і утворенням специфічних гранульом в різних тканинах і органах.

  Туберкульоз відомий з давніх років і представляє до цих пір важливу соціальну та медичну проблему. У всьому світі в останні роки захворюваність на туберкульоз підвищилася.

  На сьогодні цією хворобою охоплені близько 700 тис. чоловік, з яких 600 тис. знаходяться на диспансерному обліку, у тому числі 142 тис. з відкритою формою туберкульозу.

  Основні причини підвищення захворюваності: глобальне зниження рівня життя населення, яке спричинило за собою погіршення якості харчування; підвищена міграція населення з епідемічно несприятливих районів, поява стійких до специфічної терапії штамів і зменшення якості і масштабів проведення комплексу протитуберкульозних заходів.

  Класичними симптомами активної туберкульозної інфекції є хронічний кашель з кровохарканням, гарячкою, нічною пітливістю і втратою ваги. Ураження інших органів зумовлює широкий спектр симптомів.

  Діагностування активного туберкульозу проводиться шляхом виявлення збудника і його слідів, рентгенологічними дослідженнями, найчастіше рентгенографію грудної клітки, в тому числі, й комп’ютерної томографії. Діагностування латентного туберкульозу засноване на туберкуліновій шкірній пробі. Лікування складне і вимагає прийому декількох видів протитуберкульозних препаратів протягом тривалого часу. Оточуючих хворого людей також перевіряють і, за необхідності, лікують. Резистентність до антибіотиків є проблемою при цій хворобі, особливо у випадку мультирезистентного туберкульозу. Для попередження туберкульозу потрібно масово перевіряти людей на наявність його та проводити вакцинацію за допомогою вакцини БЦЖ, яка створює імунітет проти зараження Mycobacterium tuberculosis.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*