В облдержадміністрації підбили підсумки щорічної акції «16 днів проти насильства»

268420413_4627641510690160_4936392655481040140_nПонад 370 заходів, більше 37 тисяч мешканців області, які долучилися до участі в них – саме такими є підсумки щорічної акції «16 днів проти насильства», що проходила на Хмельниччині з 25 листопада до 10 грудня. Завдяки цій акції ще більше людей дізналися про те, що насильство у будь-яких його проявах – це не нормально, що з цим ганебним явищем можна і потрібно боротися. І що найголовніше – учасники заходів тепер знають, яким чином потрібно діяти, коли в житті стикаєшся з проявами насильства. На цьому наголосив заступник голови ОДА Володимир Юр’єв під час круглого столу, що відбувся в облдержадміністрації 16 грудня.
Аби проаналізувати результати проведення на Хмельниччині цієї важливої соціальної акції та визначити першочергові кроки в сфері запобігання та протидії насильству, до розмови долучилися представники профільних структурних підрозділів ОДА, органів Національної поліції у Хмельницькій області, громадських організацій, які безпосередньо відповідали за проведення відповідних обласних заходів.
268827666_4627641587356819_4399392153826209088_nЯк повідомили доповідачі, загалом акцію підтримали практично всі громади Хмельниччини. Тематичні уроки, бесіди, флешмоби, конкурси, соціальні експерименти, демонстрації фільмів та виставок, які проводилися у школах, закладах профтехосвіти, вишах, бібліотеках, закладах культур та соціального захисту, громадських місцях – це неповний перелік тих заходів, що відбувалися в області під час цьогорічної акції “16 днів проти насильства”.
Учасники їх мали можливість більше дізнатися про те, яких форм може набувати насильство, як протидіяти кривдникам, де шукати допомоги та підтримки жертвам та тим, хто став свідком ситуацій з вчиненням насильницьких дій, які заходи вживаються органами влади для запобігання проявам насильства. Окрім того, уже традиційно значну увагу організатори заходів приділили темі боротьби зі СНІДом, захисту прав людей з інвалідністю, протидії торгівлі людьми. Активно підтримали комунікацію цієї суспільно важливої теми і місцеві журналісти. Також у громадах області демонструвалася тематична фотовиставка “Річ у тім…” та відбувалися покази фільму “Розірви коло”.
268821919_4627640474023597_5298894915602535248_nВолодимир Юр’єв наголосив, що ці заходи спрямовані на те, щоб дати розуміння всім без винятку мешканцям області – і дітям, і дорослим – як захистити себе чи своїх близьких у ситуації з насильством.
“Під час акції була проведена велика робота, але я переконаний, що вона має тривати і далі, а не лише протягом цих 16 днів. Маємо задіяти усі можливі шляхи донесення інформації, аби закцентувати увагу суспільства на питанні протидії насильству, спонукати людей припинити замовчувати цю проблему, – зазначив заступник голови ОДА. – Наше завдання – навчити всіх, що в першу чергу потрібно робити у критичних ситуаціях та куди звертатися за допомогою.”
За підсумками обговорення учасники напрацювали декілька напрямків подальшої роботи. Основний з них – підвищення рівня обізнаності населення у питаннях протидії насильству. Зокрема, заплановано розробити інформаційну довідку з алгоритмом дій та контактами місцевих служб, яка допоможе постраждалим у скрутних ситуаціях, а також напрацювати перелік усіх можливих шляхів поширення цієї довідки, наприклад, через соціальні мережі, СМС-розсилки, у вигляді соціальної реклами, буклетів, плакатів, постерів, які можуть бути розміщені в громадських місцях.
Серед інших заходів – поглиблення співпраці між органами влади, правоохоронцями та громадськими організаціями, що опікуються питанням протидії насильству, адже швидкість та ефективність їх взаємодії дуже часто є визначальним фактором для постраждалої особи. Ще один пріоритетний напрям роботи – подальша розбудова на рівні територіальних громад мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Очікується, що у 2022 році на ці цілі область має отримати фінансування із державного бюджету.
Участь в круглому столі взяла заступник директора Хмельницького обласного центру соціальних служб Наталія Мельник.
За матеріалами Хмельницької ОДА

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*