«Літературними стежками Поділля»

Кожна держава має свої культурні корені, зібрані в музеях і виставкових залах, які дозволяють всім охочим долучитися до світу прекрасного і вдихнути на повні груди повітря, просочене духом часу.Щоб привернути увагу до музейної діяльності, було засновано Міжнародний день музеїв, який щороку в усьому світі відзначають 18 травня.

Хмельницький обласний літературний музей — один з найбільших просвітницьких закладів, культурний осередок міста та області, що містить зібрання  матеріалів та предметів, що висвітлюють історію становлення і сьогодення літературного і культурного процесу в краї, присвячений окремим видатним його персоналіям. Музей розташований у ошатному невеликому одноповерховому будиночку у самому середмісті Хмельницького, за адресою:вул. Грушевського,буд. 68. Відкриття Хмельницького обласного літературного музею відбулося в серпні 1993 року, і збіглося в часі зі святкуваннями, приуроченими до 500-річчя міста.

З нагоди  Міжнародного  дня музеїв Хмельницький міський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ініціював захід «Літературними стежками Поділля», в рамках якого було організовано екскурсію до Обласного літературного музею. До заходу з радістю долучилися учні СЗОШ №29. Метою було виховання в учнів почуття патріотизму, національної гордості, розширення їх кругозору щодо видатних літературних діячів міста,  виховання глибокої повагу до літератури, мови, минувшини та сьогодення рідного краю.

Учні були в захваті від експозиції музею, яка розповіла про літературну спадщину краю — від давнини і до портретів письменників сучасності. Окремі стенди і вітрини в музеї присвячені як загальнонаціональному літературному процесові та його найголовнішим учасникам — Тарасові Шевченку, Лесі Українці, Михайлові Коцюбинському, так і письменникам Поділля, видатним літераторам різних культур, що бували і/або перебували в краї. Представлено в експозиції й матеріали, що висвітлюють літературу національних меншин — євреїв, росіян, поляків. Окремо розповідається про письменників-сучасників, зокрема членів обласної організації Національної спілки письменників України.

Хочемо подякувати працівникам музею за цікаву та змістовну екскурсію, та за те, що дозволили доторкнутися до літературного минулого та сьогодення рідного краю!

zzU0jsaGJyY 3WR9uSJNX68 800px-Хмел_ниц_кий_лiтературний_музей HjVwJkcOOOI_(1)

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*