НАСИЛЬСТВО – ЦЕ ЗЛОЧИН, ВІД ЯКОГО СТРАЖДАЮТЬ НАЙРІДНІШІ ЛЮДИ, ОСОБЛИВО – ДІТИ.

1391788249_ya-2  Проблема домашнього насильства зростає і зростатиме з кожним днем. 25 листопада світ відзначає день ліквідації насильства щодо жінок. Наслідки насильства в сім’ї – це стреси і велика кількість психологічних проблем, в тому числі психічні розлади, психосоматичні захворювання, аж до наркоманії і суїциду, зруйновані сім’ї і покалічені долі. І дуже часто такі злочини залишаються безкарними.

Поради: як захистити себе від насилля

* Ні в якому разі не замовчуйте і не приховуйте того, що вас б’ють і над вами знущаються. Подумайте – чого вам соромитися? Того, що хтось зганяє на вас свою злість? Чи того, що ви не можете дати здачі? Обов’язково розкажіть близьким та родичам – можливо, їх бесіда з агресором зможе вплинути на ситуацію. Зрештою, він повинен знати, що у вас є надійний захист. 

* Не вірте у абсурдне ствердження, мовляв, ви самі винні у тому, що вас побили. Чоловік, який поважає себе, ніколи не дозволить собі вдарити жінку.

* Пам’ятайте, що чоловік, який підняв руку на жінку, буде це робити постійно. Навіть, якщо пройде трохи часу і вам здаватиметься, що все позаду, настане момент, коли він зірветься. Якщо вам підходить варіант жити від випадку до випадку – ваше право такого вибору. Він буде просити у вас вибачення, казати, що сам не знає, як це сталося, що в житті не підніме на вас руки, викликатиме у вас надію на краще і жалість до себе – знайте, це самообман. До речі, а він жаліє вас, коли б’є? 

* Від «людей з досвідом» можна почути пораду – завжди треба давати здачу. Але, коли людину охоплює лють, вона втрачає самоконтроль – хочеться знищити, завдати якомога сильнішого удару. Саме у такий момент випадково до рук може потрапити ніж або інший небезпечний предмет. Результатом стану афекту стає фатальне закінчення чийогось життя. 

* Не бійтеся звернутись до судмедекспертів зняти побої, або викликати правоохоронні органи. В обох випадках у ваших руках буде знаходитись засіб приборкання агресора. 

* Подумайте дуже добре – чи варто жити з людиною, яка одного чудового дня може обірвати лінію життя на вашій долоні? 

* Якщо ви стали жертвою насилля, держава гарантує вам правовий захист – органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства. Зрозумійте – ви не наодинці з бідою, є люди, які готові вам допомогти професійно. Вас підтримають та вислухають у  центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (смт. Теофіполь пл… Кооперативна, 5 т.3-07-26), службі у справах дітей, управлінні соціального захисту населення, поліції.  А також можна телефонувати на Національну «гарячу» лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації з безкоштовними номерами 0 800 500 335 (зі стаціонарних), 116 123 або 386 (з мобільного), Національну дитячу «гарячу» лінію 0 800 500 225 або 116 111 (з мобільного Київстар та Lifecell). Національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації працює цілодобово, анонімно та конфіденційно, консультації надаються інформаційного, правового та психологічного характеру.

  І кожен з нас має сказати «Ні! Насильству» у власній родині. Адже сім’я – це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому житті.

Теофіпольський районний

центр соціальних служб для

сім’ї, дітей та молоді

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*