Поради для батьків щодо виховання дітей.

91711718  Сьогодні найгостріше постає проблема прояву агресивної поведінки серед підлітків у школах. Нині щонайменше третина школярів так чи інакше є жертвами цькування з боку однолітків.  Дорослі часто помічають нічим не вмотивовані реакції підлітків на, здавалося б, незначні, але справедливі зауваження оточуючих.

  Агресія і залякування однокласників є серйозною проблемою в Україні. Чому все частіше з’являється агресія серед школярів, чому процвітає булінг в школах. Чим викликане агресивна поведінка дітей і що Ви, як батьки, можете зробити для того.

  Є кілька причин агресії школярів. Серед них не на останньому місці — інформаційний простір, який оточує дітей та підлітків, особливо нині, коли батьки приділяють більше часу роботі, а не вихованню дітей. Тому за них це роблять телевізор, комп’ютер, планшет та телефон. Агресія дитини може виникати від непорозумінь із матір’ю, недостатньої любові, уваги у родині. Це передусім дитячий протест, образа, злість. Він і викликає прояв фізичної сили на комусь іще, на тому, хто слабший, особливо проявляється – у школі.

  Першоджерелом нападів дитячої агресії  вважається копіювання поведінки батьків. Якщо останні поводять себе зухвало, грубо, якщо в їхньому вихованні домінують «тяжка рука», образливі слова, часті приниження — все це повторюють син чи донька. Насилля в сім’ї часто призводить до насильства у подальшому житті. Батьки криками та стусанами вимагають від них слухняності і так навчають їх: агресія — це методи розвязання проблем.

Якщо дитина схильна до проявів агресії Вам, батькам, слід пам’ятати: 

  1. Найкращий спосіб уникати надмірної агресивності підлітка — виявити більше уваги і ласки, яких він потребує.
  2. Стежити за своєю поведінкою в сім’ї.
  3. Найкращий спосіб виховання — єдність дій та власний приклад. Демонструйте моделі неагресивної поведінки.
  4. Не можна використовувати фізичних покарань. Покарання не повинні принижувати дитину.
  5. Допомагайте підлітку знаходити друзів. Заохочуйте розвиток позитивних аспектів агресивності, а саме: підприємливості, активності, ініціативності. 
  6. Перешкоджайте негативним проявам агресивності, зокрема: ворожості, скутості.
  7. Пояснюйте наслідки ворожої поведінки.
  8. Враховуйте у вихованні і навчанні особистісні риси підлітка, вміння брати відповідальність за себе.
  9. Давайте підлітку можливість задовольняти потребу у самовираженні і самоствердженні. 
  10. Обмежуйте перегляд фільмів зі сценами насильства. Це стосується і комп’ютерних ігор. 
  11. Спрямовуйте енергію підлітка в корисне річище, заохочуйте його до участі у культурних заходах, спортивних секціях. 

  Якщо ж Ви зовсім не звертаєте уваги на агресивну поведінку дитини, то вона починає вважати, що їй можна усе, і поодинокі прояви агресії, гніву переходять з часом у постійну звичку діяти агресивно. Але агресивні діти зустрічаються як у вимогливих батьків, так і у тих сім’ях, де до дітей ставляться надто поблажливо. Тільки батьки, які можуть знайти розумний компроміс, «золоту середину», можуть навчити дітей справлятися з агресією.c5f92d4b29ac3f41c323bb9ca7e87ee5_2016-08-08_04-52-57-500x332

  Агресивним підліток не стає просто так і з власної волі. Пам’ятайте, що Ви приклад для наслідування своєї дитини. Адже не дарма кажуть: «Не виховуйте дітей, виховуйте себе». Якщо ж Ви упустили момент і припускаєте, що не в силах впоратися самостійно, проконсультуйтеся з психологом.

  Запам’ятайте, головна Ваша задача, як батьків — звести до мінімуму прояви агресії, а значить, забезпечити максимально комфортні умови для Вашої дитини або змінити свій стиль виховання.

Теофіпольський районний

центр соціальних служб для

сім’ї, дітей та молоді

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*