Підготовка до сімейного життя. Толерантність у взаємовідносинах.

Навіщо людині сім’я? Це питання рідко задають собі зрілі, дорослі люди, але досить часто – молоді. У той же час поняття «сім’я» має для кожної особистості і свій внутрішній зміст. Для дитини – це його мати, батько, брати, сестри, бабусі, дідусі, дядьки й тітки, які беруть участь у її вихованні. Для молодої людини після вступу в шлюб видається, що сім’я – це перш за все він і його молода дружина, потім діти.

У процесі самого життя діти переймають від старших поколінь чимало знань про відносини до людини іншої статі, про шлюб, про сім’ю, засвоюють норми поведінки. У них рано починають розвиватися почуття товариства, дружби, честі, гідності.

2016-02-17_14.27.57

            На даний час багато труднощів з вступом молоді у шлюб виникає зазвичай через нестачу їх моральної вихованості. У багатьох дітей не формується вміння уважно ставитися до потреб інших людей, піклуватися про близьких дорослих, розвивається егоїстична мотивація. Така внутрішня позиція людини може зберігатися і тоді, коли вона створить свою сім’ю, де вимоги, адресовані раніше батькові та матері, можуть пред’являтися тепер дружині або чоловікові. Не сформовані у дитинстві уявлення про власні обов’язки стосовно інших членів сім’ї заважають будувати взаємини молодого подружжя. Звідси випливає, що підготовка до сімейного життя – це насамперед виховання спрямованості на іншу людину, формування вміння і бажання зрозуміти оточуючих людей, враховувати їхні інтереси, смаки, настрої, звички.

Зниження шлюбного віку в поєднанні із збільшеною тривалістю соціального дозрівання призводить до того, що ускладнюються завдання сімейного будівництва, які припадають на менш зрілих в особистісно-соціальному відношенні подружжя. Тому працівниками Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 24.02.2016 р. було проведено відеолекторій з елементами тренінгу для учнів старших класів СЗОШ №29. Під час заняття школярі,  ознайомившись з характерними ознаками сучасної сім’ї та усвідомлюючи права і обов’язки подружжя, під час мозкового штурму «Для чого сучасній людині потрібна сім’я» та гри «Асоціації», активно дискутували на темупитання проблем сімейних відносин. Присутні жваво обмінювалися думками: як набути впевненості у власних силах, підвищити рівень самооцінки та знайти оптимальні моделі поведінки при вирішенні життєвих проблем, пов’язаних з вибором майбутнього супутника у житті та висловлювали свої думки стосовно прав і обов’язків подружжя. Також школярів було поінформовано щодо послуг Центру та можливості звернення, у разі потреби, до практичних психологів, фахівців із соціальної роботи, юристів за адресою: м. Хмельницький, вул. Кам’янецька, 38, тел..76-29-28, 79-46-68.

За інформацією ХМЦСССДМ

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*