У місті Кам’янці-Подільському обговорили ґендерні аспекти при влаштуванні на роботу

29 листопада 2016 року, на виконання розпорядження Кам’янець-Подільського міського голови від 24.11.2016 №653-р «Про проведення в місті щорічної акції «16 днів проти насильства», у рамках співпраці з міським центром зайнятості, провідний спеціаліст Кам’янець-Подільського міського Центру СССДМ, Віталій Поліщук, прийняв участь у семінарі «Техніка пошуку роботи» та висвітлив питання: «Ґендерне насильство».

Питання гендерних відносин та утисків часто постають при влаштуванні на роботу. Адже роботодавці частіше обирають у робітники чоловіків, а не жінок, які, за їх думкою, можуть піти у декретну відпустку або на лікарняний з дитиною, або взагалі, не будуть виконувати свої обов’язки так, як чоловіки. Проте сучасна ситуація у світі демонструє, що жінки поступово не гірше чоловіків освоюють діяльність в політиці, бізнесі, юриспруденції – сферах діяльності, які традиційно вважалися чоловічими, а в західноєвропейських країнах чоловіки все частіше беруть декретну відпустку по догляду за дітьми. Тому Віталій Аркадійович висвітлив саме аспект проявів економічної нерівності жінок та чоловіків при пошуці та влаштуванні на роботу.

Акція «16 днів проти насильства» триватиме до 10 грудня 2016 року.

До відома (за матеріалами проекту «розвиток потенціалу з метою реалізації якісних ґендерно-чутливих інтервенцій Сменшення шкоди в Україні»).

У рейтингу країн з найбільш рівними можливостями для жінок і чоловіків Україна поки ще знаходиться на 56 місці.

Прояви економічної нерівності:

  • Розрив у заробітній платні: дві третини усієї роботи в світи виконують жінки; за це вони отримують лише 5% світових доходів. В Україні жінки у віці 30-34 років у середньому отримують на 1100 грн. менше, ніж чоловіки.
  • Скляна стеля – невидимі перешкоди, з якими зіштовхуються жінки у просуванні по кар’єрних сходах.
  • Жінки більше чоловіків представлені у сфері обслуговуючої праці (асистентки, офіціантки, гувернантки).
  • Фактично жінки працюють на 4-5 годин більше чоловіків, проте хатні справи не оплачувані.
  • Слабка представленість на владно-адміністративному рівні. Жінок на керівних посадах усіх рівнів – менше 30%.

%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b5%d1%80

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*