Акція “Знати, щоб жити”

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Якщо у найближчі 10 років не знайдуть ефективний і недорогий засіб лікування СНІДу, половина населення 30-50 років буде інфікована в нашій державі. Така думка деяких вчених.

Вперше про СНІД дізнались в 80-х. З того часу померло 20 млн. осіб. Кожні 8 секунд інфікується 1 людина. В день – це 100 тис. осіб.

В Україні найбільший відсоток ВІЛ-позитивних у Європі. Кожний 70-й українець уже ВІЛ-інфікований. 3 із 4 не знають,про свій статус. Найбільше ВІЛ-позитивних серед молоді 15-30-и років (особливо жінок і дівчат). Серед підлітків, половина інфікуються після 1 статевого акту. За 10 років у нас народилося 14115 ВІЛ-позитивних дітей, а кожну 10-у з них залишили в пологовому будинку. Через 6 років може померти 800000 чоловік, 140 будуть помирати кожен день.

І все ж, більшість з нас вважають СНІД хворобою «дна суспільства». 1 грудня велетенські червоні стрічки висять на вході до приміщень парламентів та урядів, президентських палаців Америки та країн Європи. А ми, при тому, що за даними Всесвітньої організації здоров’я, Україна за темпами розповсюдження СНІДу має першість серед країн Європи та посідає шосте місце у світі, продовжуємо ігнорувати проблему.

Саме необізнаність населення про шляхи поширення вірусу, методи та засоби профілактики є головною причиною епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні.

Нещодавні опитування, проведені Українським інститутом соціальних досліджень, виявили, що лише 80% школярів віком від 15 до 17 років не мають достатніх знань про шляхи поширення ВІЛу.

З метою підвищення рівна обізнаності молоді з питань ВІЛ/СНІДу, Деражнянським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено щорічну акцію “Знати, щоб жити”.

1 грудня на вулицях міста волонтери та спеціалісти Цетру роздавали інформаційні буклети та листівки, в яких висвітлено шляхи передачі ВІЛ та рекомендації щодо уникнення інфекції. Перехожим також пропонували згорнути шістнадцятиметрову червону стрічку у вигляді переверненої V і приколоти до одягу як символ пам’яті та солідарності з людьми, які постраждали від епідемії. Проведено інформаційно-просвітниці заходи серед молоді за участю лікаря «Кабінету довіри». Адже, насьогодні ВІЛ-інфекція не має радикальних засобів лікування. Але кожен з нас, захищаючи себе, водночас може стати головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу. Залишається лише сподіватися, що разом нам вдасться знищити вірус раніше, ніж він знищить нас.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be0407img_20161201_130303 img_20161201_135626

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*