Брифінг на тему: «Ситуація з пожежами в області у 2015-2016 роках. Причини їх виникнення та наслідки»

28 січня в Головному управлінні ДСНС України у Хмельницькій області відбувся брифінг на тему: «Ситуація з пожежами в області у 2015-2016 рр. Причини їх виникнення та наслідки». У заході взяли участь заступник начальника Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області з державного нагляду (контролю) у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Сергій Юра, начальник Управління цивільного захисту населення Хмельницької обласної державної адміністрації Євген Данилюк, представник Департаменту соціального захисту населення ОДА та директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Власюк.

За інформацією С. Юри з  початку поточного року на території Хмельниччини виникло 113 пожеж проти 66 за аналогічний період минулого року, на яких виявлено загиблими дев’ять осіб, із них одна дитина, травмовано дві людини.

Основними причинами пожеж, від яких гинули люди, є:

  • необережне поводження з вогнем,
  • порушення правил пожежної безпеки під час влаштування та експлуатації печей,
  • порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації електропобутових приладів,
  • пустощі дітей із вогнем.

Особливу увагу представники ДСНС звернули на пожежі в сільській місцевості, кількість яких теж зростає – 64 проти 40, в містах та селищах міського типу – 48 проти 26.

«Обласною державної адміністрацією розроблений і погоджений зі відповідними відомствами план зі стабілізації кількості пожеж, – продовжив захід Євген Данилюк. – Слід зазначити, що збільшенню кількості пожеж передувало подорожчання газу, тому люди почали переходити на пічне опалення, яке вже 10-15 років ніхто не перевіряв. Крім того, сьогодні немає такої служби, яка б могла перевірити пічне опалення. Влада робить все можливе для того, щоб консультаційні пункти, які знаходяться у всіх сільських радах, якісно працювали, і люди могли отримати допомогу з ремонту пічного опалення, електрообладнання, різні консультації. Також, щоб зменшити кількість пожеж, потрібно організовувати роботу місцевих пожежних команд у новостворених територіальних громадах – збільшити їх кількість, залучити більше добровольців, які б надавали кваліфіковано допомогу в цьому напрямку». 

Директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Власюк зазначила, що між відомствами налагоджена тісна співпраця щодо проведення спільних профілактичних заходів серед сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, передбачених спільним планом дій ХОЦСССДМ та Головного управління ДСНС у Хмельницькій області . Переважна більшість таких сімей проживає у сільській місцевостіі  опалюють будинки плитами, які, зазвичай, знаходяться в несправному стані. Працівниками ЦСССДМ соціальною роботою у 2015 році охоплено 5901 сім’я, в якій виховується 10450 дітей.Щоб не допустити сумної статистики загибелі дітей та дорослих спеціалістами центрів  під час інспектування таких сімей та їх соціального супроводу звертатиметься увага на недопущення залишення дітей без нагляду дорослих, помешкання, експлуатацію печей, газових та інших нагрівальних приладів, обізнаність правил пожежної безпеки. Саме ці причини призводять до винекнення пожеж.

Крім того, у літній період планується проводити роз’яснювальну та профілактичну роботу серед дітей та молоді в дитячих оздоровчих закладах.

 

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*