«За дитячими коштами – наглядають»

Держава гарантує виплату допомоги при народженні дитини, розмір якої встановлюється на дату народження немовляти  Постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми»

     Так, у  2007-2010 рр. сума виплати була фіксованою і збільшувалась, враховуючи градацію народжуваності (12240 грн. –  на  першу дитину,  25000 грн. – на другу дитину, 50000 грн – на третю і наступну дитину. З грудня  2010  р. до червня 2014 р. – розрахунок проводився відповідно розміру прожиткового  мінімуму,  кратність якого збільшувалась з народження першої, другої та третьої дитини. Розмір виплати при народженні дитини у 2016рстановить 41 280 грн., незалежно від того, якою за рахунком народиться дитина. Зі збільшенням суми допомоги при народженні дитини почастішали випадки нецільового використання державних коштів. Нерідко отримувачі не забезпечують належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини, її безпечного та комфортного проживання.                 Під час обстеження матеріально-побутових умов сім’ї неодноразово фіксуються антисанітарний стан приміщення, в якому перебуває дитина, відсутність елементарних предметів побуту для немовляти (немає ліжечка, візочка, іграшок, одягу тощо). 

 Тому, з метою контролю використання «дитячих коштів», на спеціалістів центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді районних, міських та селищних рад  покладено обов’язки відслідковувати  цільове використання коштів при народженні дитини, шляхом проведення моніторингу виплат і використання допомоги, а також  вибіркового обстеження окремих сімей.

У разі встановлення факту нецільового використання коштів, зазначені органи подають пропозиції щодо припинення виплати допомоги.

Відновлення виплат відбувається при умові повторного обстеження сім’ї та встановлення факту цільового використання виплат грошової допомоги.

Так, протягом 2015р. спеціалістами центрів було здійснено 5 426  вибіркових обстежень окремих сімей, за результатами яких, подано 57 пропозицій щодо припинення виплат допомоги при народженні дитини.

Найбільшу кількість обстежень проведено Хмельницьким міським,   Красилівським та Полонським районними  центрами – відповідно: 660, 476 та 455 обстежень.

Найбільша кількість  припинення виплат у Волочиському районі центрі – 9 пропозицій. По 7 – у Віниковецькому, Ізяславськиму  та м. Шепетівка.

Усі пропозиції щодо припинення виплат на народжені дитини фіксуються у актах перевірки та мають посилання на Закон України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», саме тому, звертаємо на них особливу увагу.

Виплата допомоги припиняється у разі:

–       позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

–       відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

–   нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

–       тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

–       припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;

–       у разі виникнення інших обставин.

Робота продовжується.

Провідний спеціаліст ХОЦСССДМ

Длугашевська Тетяна Олександрівна

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*