Відбулось розширене засідання колегії Хмельницької обласної адміністрації

IMG_9978-1536x1024

На засіданні колегії розглядалось питання  «Про стан виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» .

Доповідачем з даного питання була директорка Хмельницького обласного центру соціальних служб Тетяна Власюк.IMG_0009-1536x1024

Сімейний патронат – це інноваційна послуга, яку запроваджують громади для підтримки сімей з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини.

 Завдання сімейного патронату – не дати дитині втратити рідних маму і тата, які через певні обставини не можуть деякий час нею опікуватися.

IMG_9968-1536x1024Починаючи з 2018 року в області почалася активна робота. Проведено ряд круглих столів, зустрічей, прес-конференцій, теле-радіо передач, навчань, надруковано листівки про дану послугу. Організовано 13 прямих теле-радіо ефірів, розміщено соціальний ролик на регіональних телеканалах. У 20 регіональних (районних) друкованих засобах масової інформації  розміщено матеріали про патронатне виховання. Розроблено та виготовлено 27 тисяч тематичних листівок, 500 плакатів. Розміщено по місту Хмельницькому 5 білбордів.

Спільна інформаційна компанія дала певний результат. До Хмельницького обласного центру соціальних служб  звернулось 39 осіб, яких зацікавила детальна інформація про цю послугу. Однак, зважаючи на високі вимоги до родин патронатного вихователя, лише дві родини відповідали вимогам (це родини з м.Шепетівки та Кам’янець-Подільського району).1624349198336 (1)

Також  директор центру Тетяна Власюк детально розповіла, яким же вимогам має відповідати патронатний вихователь та який захист та гарантії з боку держави отримує.

На думку  Тетяни Михайлівни найбільш проблемними питаннями  в здійсненні патронату над дитиною є процедура відбору кандидатів у патронатні вихователі та їх  підготовки, а також механізми фінансового забезпечення, а саме складна процедура призначення виплат, що  призводить до затримки виплати соціальної допомоги на дітей,оскільки  оплата праці патронатних вихователів здійснюється по звершенню періоду перебування дітей, в залежності від кількості днів/ місяців виховання в родині.

У жовтні-листопаді 2020 року на рівні держави було розпочато ІІ-й етап інформаційної кампанії про розвиток послуги сімейного патронату.

1624349292601За результатами II етапу, протягом 2020 року три сім’ї відповідали вимогам та знаходились на завершальному етапі збору документів. Родина із Заслучненської сільської громади пройшла 10 занять, однак сьогоднішній день перебуває у стані прийняття рішення про подальше продовження навчання. І лише одна сім’я з Кам’янець-Подільського району пройшла повний курс навчання та 16 червня головою Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації прийнято розпорядження.  1624349198323 

На завершення свого виступу  Тетяна Михайлівна запевнила усіх членів колегії та часників колегії в тому, що обласний центр соціальних служб готовий до співпраці з усіма райдержадміністраціями, територіальними громадами та бажаючими стати патронатними вихователями, а також вона  сподівається, що процес становлення нових районів та створення відповідних соціальних служб в територіальних громадах принесе гарні результати в цьому напрямку.

презентація на колегію

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*