Запобігання ранньому соціальному сирітству

Дунаєвецький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді  тісно співпрацює та взаємодіє із закладом охорони здоров’я у напрямку запобігання ранньому соціальному сирітству. Який є одним із основних напрямків роботи Центру.

Запобігання ранньому соціальному сирітству передбачає роботу центру у пологовому будинку з матерями, які мають намір відмовитись від новонародженої дитини та, за потреби, подальший соціальний супровід сім’ї у випадку зміни рішення матері з метою забезпечення належних умов перебування дитини вдома.

Основними  причинами наміру  жінок, які народжують,  залишити дитину в пологовому будинку є:

Соціальне неблагополуччя;

Небажана вагітність;

Непорозуміння та внутрішньо сімейні конфлікти між членами родини;

Відсутність або втрата житла, документів, різного роду залежності.

З метою попередження та подолання вищевказаних факторів у спеціалістів ДРЦСССДМ та фахівців пологового відділення, жіночої консультації  відпрацьований чіткий механізм своєчасного взаємоінформування та   виявлення соціально неадаптованих жінок робота з якими проводиться  як в допологовий період так і після народження немовлят. Робота спрямовується на підтримку та навчання матері навикам належного догляду за дитиною, підвищення виховного потенціалу, профілактику різного роду залежностей та соціально небезпечних хвороб. Такий порядок взаємодії чітко обумовлений в нормативно-правових документах, якими ми керуємось в роботі та дає свої результати. Протягом 2016 року зафіксовано 2 наміри відмови матерів від новонароджених дітей. Та, завдяки злагодженій роботі спеціалістів ЦСССДМ, працівників жіночої консультації, пологового відділення дітей вдалося залишити в сім’ях. Роботою консультативного пункту при пологовому відділенні було охоплено 66 породіль, які отримали консультації щодо соціальних виплат та гарантій,  оформлення  допомог при народженні дитини.

В рамках профілактики та запобіганню ранньому соціальному сирітству спільно із зав. жіночою консультацією Хряпченко О.О. та лікарем гінекологом Лазаренко В.В. проводяться лекції та інформаційно-просвітницька робота в «Кабінеті планування сім’ї» , що працює на базі жіночої консультації. Роботою охоплено 82 особи з числа вагітних жінок та жінок які планують народити дитину.
Позитивним кроком у діяльності консультативних пунктів ДРЦСССДМ є те, що жінка розуміє, що вона не одна і є вагома підтримка зі сторони держави, коло проблем стає більш прозорішим і зрозумілішим, а життя більш позитивним та стабільним. 

 

Директор ДРЦСССДМ О.Босакевич

231

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*