Засоби корекції негативних емоційних станів

Серед багатьох актуальних психологічних проблем, з якими звертаються люди до Служби «Телефон довіри»  є проблеми, пов’язані з психічними станами. Зважаючи на те, що психічні стани людини трансформуються з розвитком особистості у її властивості, вважаємо доцільним описати методи  подолання негативних емоцій.

1)   «Переінтепретація». Часто люди з підвищеною тривожністю деморалізують перші ознаки виникнення стану тривоги. В багатьох випадках корисно розповісти, роз’яснити, що це ознаки готовності людини до дій (ознаки активації), їх відчуває більшість людей, вони допомагають відповісти, виступити якомога краще. При певному тренуванні цей прийом може допомогти вибратися з «зачарованого кола»;

2)      «Налаштування на певний емоційний стан». Людині пропонується подумки пов’язати тривожний емоційний стан з однією мелодією, кольором, пейзажем, яким-небудь характерним жестом; спокійний, розслаблений стан – з іншим, а впевненість, «переможність» з третім. При сильному хвилюванні спочатку згадати перше, потім – друге, потім – третє, повторити декілька раз.

3)            «Приємні спогади». Пропонується уявити собі ситуацію, в якій людина відчуває повний спокій, розслабленість, і, якомога яскравіше, намагатися згадати всі відчуття, уявити цю ситуацію.

4)            «Використання ролі». У важкій ситуації пропонується яскраво уявити образ, наприклад, кіногероя, увійти в цю роль і діяти в тому «образі». Цей прийом особливо ефективний для чоловічої статі.

5)            «Контроль голосу і жестів». По голосу і жестах можливо визначити емоційний стан людини, розповідається, що впевнений голос і спокійні жести можуть мати зворотню дію – заспокоювати, надавати впевненості. Вказується на необхідність тренування перед дзеркалом і «глядачами».

6) «Посмішка». Навчання цілеспрямованому керуванню м’язами обличчя.
Пропонується ряд стандартних вправ для розслаблення м’язів обличчя,
пояснюється значення посмішки для зняття нервово-психічного напруження.

7)  «Дихання». Пропонуються способи використання дихання з метою зняття напруження, наприклад, зробити видих вдвічі довше, ніж вдих; у випадку сильного напруження зробити глибокий видих вдвоє довше; затримати дихання на 20-30 сек.

8)      «Мисленнєве тренування» Ситуація, що викликає тривогу, напередодні уявляється в усіх подробицях, труднощах, які викликають переживання, детально продумується власна поведінка.

9) «Репетиція». Наперед програти ситуації, які викликають тривогу. Корисним є також, зміна тону розмови. 

10) «Переформулювання завдання» Відомо, що однією з причин, яка заважає результативній діяльності тривожних особистостей є те, що вони сконцентровані не тільки на її виконанні, але й на тому, як вони виглядають зі сторони. В зв’язку з цим необхідно навчити людину вмінню знижувати значення «поразки» або «перемоги». Тут ефективним стає прийом, коли деякі ситуації розглядають як тренувальні, в яких можливо навчитися володіти собою для більш відповідальних іспитів.

Розглянуті засоби та прийоми подолання негативних емоцій доцільно використовувати у різноманітних їх проявах, поєднуючи з допоміжними засобами (похід у кіно, заняття спортом, активний відпочинок і т.д).  Проте, якщо Вам важко самостійно справитись зі своїми негативними емоціями дзвоніть до Служби «Телефон Довіри» за номером 15-50, або  067 – 133 – 15 -50 (цілодобово).

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*