Головне завдання – допомогти та підтримати жінку у кризовий період

20210112_123934  Для забезпечення соціального супроводу жінок, які мають ризики відмовитися від дитини у пологовому відділенні, жінок у яких існували ризики вилучення новонародженої дитини, було створено по всій Україні мережу центрів матері та дитини. На Хмельниччині матір з дитиною забезпечується тимчасовим житлом та соціальним супроводом Обласним центром матері та дитини. 

  Сьогодні заступник голови обласної державної адміністрації Оксана Ситницька з робочою поїздкою відвідала Хмельницький обласний центр матері і дитини для детального ознайомлення роботи центру.

  Заклад створено розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 17 листопада 2005 року «Про утворення державного закладу «Хмельницький обласний соціальний центр матері і дитини». Центр розпочав роботу 1 червня 2008 року. Метою діяльністю центру є запобігання відмов матерів від новонароджених дітей. Молодим матерям та їх дітям надається соціальна допомога у вирішенні проблем життєдіяльності, у створенні комфортних умов для тимчасового проживання, соціальна реабілітація, допомога у вихованні дітей, захист їх прав та інтересів, психологічна допомога.

  У ньому тимчасово проживають жінки на сьомому-дев’ятому місяці вагітності та матері з дітьми віком від народження до 18 місяців, які опинилися у складних життєвих обставинах, що перешкоджають виконанню материнського обов’язку. Під час перебування жінок в Центрі, обласним центром соціальних служб  вирішуються питання щодо подальшого їх місця проживання та взяття під соціальний супровід», – зазначила Тетяна Власюк директорка Хмельницького обласного центру соціальних служб. За її словами, близько 80% жінок, які перебували у центрі, раніше виховувалися в інтернатних закладах. Протягом усього часу існування закладу, тут мешкало 204 жінки з дітьми. Жодна жінка після перебування у центрі не відмовилася від власної дитини.

20210112_130149  «Головне завдання – допомогти та підтримати жінку у кризовий період. Ми маємо навчити її бути мамою та господаркою, щоб вона вміла доглядати за дитиною, готувати їжу та планувати свій бюджет, тобто  зробити все для того, щоб жінка могла далі самостійно влаштувати своє життя із дитиною», – додала Любов Кісіль директор Центру матері та дитини.

  Оксана Ситницька звернула увагу директорів центрів на тісну співпрацю з об’єднаними територіальними громадами щодо соціального супроводу жінок після повернення соціум.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*