Як позбутися залежності від чужої думки

скачанные файлы (2)Впевнена у вашому житті трапляються ситуації, коли ви хвилюєтеся, що про вас можуть подумати оточуючі? Або ж боячись страху відповідної реакції інших людей ви відмовляєтеся робити те, що могло б принести користь вам чи суспільству? Залежність від чужої думки дозволяє іншим керувати нашим щастям. Будь-яка залежність, це погано. А слухати всіх і кожного, не маючи при цьому своєї думки – шлях до нещастя.
Мінливість думок:  Люди можуть бути залежними від думки батьків, друзів, значущих осіб або авторитетів. Вони запитують поради у кого-небудь і приймають його точку зору, як єдино правильну. Потім чують другу думку і погоджуються з нею. Залежність від чужої думки потрібно розглядати з двох сторін. З одного боку — це нездатність людини самостійно приймати рішення, бажання перекласти відповідальність на іншого, пошук порадників і так далі. Але є й інша крайність — коли людина ніколи не прислухається до чужої думки.
Інфантильність думкиОбидві ситуації — наслідки розвитку і виховання в певному середовищі. І кажучи про залежність від чужої думки, психологи передусім мають на увазі інфантильність і незрілість особистості, нездатність брати на себе відповідальність за себе і своє життя.
Вплив батьків :На таких людей часто впливають батьки. Вони з дитинства звикають до того, що батьки завжди мають рацію, і навіть у дорослому віці вчиняють за їхніми вказівками. І навіть якщо намагаються збунтуватися і відстояти свою думку, на них тисне сильне почуття провини.
Формування самостійностіЗ раннього дитинства важливий природний процес формування самостійності, відлучення дитини від батьків іншими словами сепарація  йде сам собою, якщо йому не заважати.  І чітких вікових меж немає — найчастіше це розтягується в часі. У кожного може бути своя сепарація, яку можна простежити тільки за відчуттями. Хтось у 18 років їде з дому, відчуває свою самостійність, повністю покладаючись на себе, а хтось і в 45 років продовжує жити, ображаючись на маму і намагаючись заслужити її любов.
Підтримуйте ініціативністьЯкщо батьки не пригнічують ініціативу дитини, підтримують у ній розвиток характеру, підштовхують до прийняття рішень і взяття відповідальності, то у дитини поступово формується самостійність, опора на власну думку.
Тиск — дорога до інфантильності Якщо ж батьки тиснуть, нав’язують свою точку зору як єдино правильну, не чують дитячі «хочу» і продавлюють свої «треба», виховують послух за всяку ціну, то сепарації і формування самостійності не відбувається.
Надмірна відповідальність
Схожий результат буває і в протилежній ситуації — коли на дитину навішують занадто багато відповідальності і обов’язків не за віком. Гіперопіка і надмірна турбота також перешкоджають сепарації — дитина звикає, що за неї все роблять, у неї немає необхідності проявляти ініціативу і потреби щось робити самастійно. У всіх цих випадках діти виростають у дорослих з сильною залежністю від чужої думки і низькою відповідальністю за себе. Як ж подолати залежність від чужої думки?
Будьте добрі до себеХороший спосіб позбутися від даного типу залежності – бути добрим по відношенню до себе. У бажанні відчути свій зв’язок з оточуючими немає нічого поганого. Проблема виникає, якщо вона не збалансована іншими важливими речами на кшталт збереження власних кордонів.
Обирайте мотиватора, а не критикаЛюдям з залежністю від чужої думки дуже часто не вистачає впевненості в собі. У кожному з нас живе свій внутрішній критик, який нашіптує: «Ти недостатньо хороший». Однак всередині нас звучить ще один голос, що говорить зворотне: “Ти здатний на це. Ти досить хороший. Тільки ваш вибрі до кого з них прислухатися. Будьте готові отримувати схвалення від самих себе. Щоб перемогти залежність від чужої думки, не забувайте ставитися до себе так, як вам хочеться, щоб до вас ставилися інші.
Допомога з боку Звернення до хорошого фахівця, який працює з сепарацією, допомагає виправити інфантильність, пробудовувати кордони в різних сферах і виховати опору в собі. Тільки сформувавши свою зрілу незалежну особистість, людина може повною мірою реалізувати себе в суспільстві, у стосунках і в житті. З іншого боку, за вашу чесність і любов, що перевищують бажання бути прийнятим, багато людей зрештою почнуть цінувати вас набагато сильніше.
Автор: провідний психолог Коцюк О.О.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*