Невидимий ворог – туберкульоз

Туберкульоз займає особливе місце серед соціальних і медичних проблем людства. Ця підступна хвороба може вражати всі версти населення – від найбідніших та соціально неадаптованих до заможних та успішних.
Прийнято вважати, що це хвороба легенів, але насправді туберкульозом можуть вражатися практично всі органи людини. Інфікування туберкульозом – це не те ж саме, що захворювання ним. Носіями інфекції є більшість людей зі зниженим імунітетом від різних захворювань, поганого харчування, зловживання алкоголем або наркотичними речовинами.
Як не допустити захворювання на туберкульоз?
 Найкращий спосіб уникнути туберкульозу – зміцнювати імунну систему. Допоможуть: здоровий спосіб життя, збалансоване харчування, заняття спортом.
 Пряме сонячне світло вбиває паличку Коха протягом 5 хвилин! Потрібно частіше провітрювати приміщення і регулярно проводити вологе прибирання.
 Якщо довелося бути в близькому контакті з хворим, бажано звернутися до лікаря, який призначить профілактичне лікування.
Симптоми туберкульозу:
• Кашель, що не проходить більше двох тижнів;
• Втрата ваги, відсутність апетиту;
• Тривале підвищення температури тіла до 37-37,9;
• Нічна пітливість;
• Слабкість, швидка стомлюваність;
• Біль у грудній клітці;
• Кровохаркання.
Важливо знати, що при найменшій підозрі на наявність туберкульозу необхідно звернутись до лікаря. Туберкульоз можна вилікувати. Лікування в Україні безкоштовне, проводиться протитуберкульозними препаратами за призначенням лікаря-фтизіатра.
Напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, волонтери НМЦСССДМ провели вуличну акцію «Невидимий ворог – туберкульоз. Захисти себе». Молоді люди поширювали корисну інформацію на вулицях міста, тим самим привертаючи увагу пересічних мешканців до актуальної проблеми. В рамках проведеного заходу було роздано 30 буклетів і 50 листівок на відповідну тематику. Крім того, волонтери розповсюдили піар-листівки з метою популяризації волонтерського руху та акцидентну продукцію Нетішинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

IMG_1681IMG_1687 IMG_1695IMG_16891

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*